Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonUKC Tuzla konačno na korak do aparata za zračenje: Ponude otvorene, sutra...

UKC Tuzla konačno na korak do aparata za zračenje: Ponude otvorene, sutra će biti poznat dobavljač

Univerzitetsko – klinički centar (UKC) u Tuzli konačno se nalazi na korak do nabavke linearnog akceleratora, odnosno skupine aparata koji se koriste u procesu radioterapije. Kako je potvrđeno za Klix.ba, dvije ponude na javnom tenderu danas su otvorene, što je novi trenutak u kompleksnoj priči koja prati kupovinu uređaja.

Nabavna služba tuzlanskog UKC danas je dobila dvije ponude na javnom tenderu koji je vezan za kupovinu lineranog akceleratora, odnosno takozvanog aparata za zračenje. Kako je potvrdio direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović, ponude su otvorene, a ko je najpovoljniji ponuđač trebalo bi biti poznato sutra.

“Mi smo dobili dvije ponude, a u ovom trenutku tenderska komisija ih je otvorila te je potrebno vremena za realizaciju obimnog posla, koji podrazumijeva analizu pristigle dokumentacije i izbor najpovoljnijeg ponuđača”, kazao je Tulumović.

Kroz ovu javnu nabavku, tuzlanski UKC nabavlja četiri aparata u nizu koji se skupa koriste u procesu radioterapije, a kojoj se podvrgavaju onkološki pacijenti.

“Sada se sagledavaju sve tehničke karakteristike pristigle u ponudama te uspoređuju sa onima koje je tenderska komisija postavila. Komisija će utvrditi koji je od ponuđača bolji i kvalitetniji, odnosno koji ispunjava više uslova će biti izabran. S time se i završava tenderska procedura. U velikoj sam nadi da ćemo okončati ovu sagu koja traje u UKC-u Tuzla”, dodaje Tulumović.

Najpovoljniji ponuđač bi trebao biti izabran sutra, a Tulumović navodi da sada ne postoji više bojazan od toga da bi tender mogao biti prolongiran ili oboren. Shodno tome, UKC Tuzla do danas nije bio bliže rješenju problema koji postoji skoro godinu dana.

“Više nema razloga da se vraćamo na početak. Instaliranje samog aparata je prilično dugotrajan proces, a mi smo u tenderskoj dokumentaciji naveli 120 dana. To je maksimalni rok, a svakako da ćemo zamoliti one koji prođu na tenderu, ukoliko je ikako moguće, da rok bude što kraći”, nastavlja Tulumović.

Podsjetimo, od marta prošle godine tuzlanski UKC nema aparate za zračenje, s obzirom da su stari linearni akceleratori izvan funkcije. Od tada se onkološki pacijenti na radioterapiju šalju u kliničke centre u Mostaru i Zenici.

“Mi trenutno nemamo nijednog pacijenta na listi čekanja, oni se zasad ne šalju u Klinički centar u Sarajevu, pregovore smo sa njima nastavili vezano za produženje saradnje do otvaranja radioterapije u našem UKC-u”, kazao je Tulumović.

Paralelno je pokrenuta procedura nabavke novih uređaja, a tender je dosad nekoliko puta prolongiran.

Klix.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO