Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU utorak, 18. jula, promocija “Bosanskog Pravopisa” Autora Refika Bulića

U utorak, 18. jula, promocija “Bosanskog Pravopisa” Autora Refika Bulića

U utorak, 18. jula, u amfiteatru 2 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, s početkom u 17:15 sati, biće održana promocija “Bosanskog pravopisa” autora dr. sc. Refika Bulića.

O knjizi će govoriti: prof. dr. Amela Šehović (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. Mirela Omerović (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. Sead Nazibegović (Univerzitet u Tuzli) i prof. dr. Halid Bulić (Univerzitet u Sarajevu).

O autoru:

Refik Bulić redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Objavio je četrnaest knjiga i oko stotinu naučnih i stručnih radova te brojne književne tekstove. Završio je studij srpskohrvatskog / hrvatskosrpskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Pedagoškoj akademiji u Tuzli i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1979. do 1994. godine radio je kao nastavnik i profesor u više škola na području Živinica i Kladnja, a od 1994. godine radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je postdiplomski studij iz lingvistike i 2000. godine odbranio magistarski rad Arhaičniji govori u gornjem toku Spreče: živinički kraj. Doktorsku disertaciju Ekavsko-jekavski govori tešanjsko-maglajskoga kraja odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2004. godine.

Član je Centra za leksikologiju i leksikografiju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Dobitnik je više književnih nagrada za prozu i poeziju na natječajima širom bivše Jugoslavije.

Bosanskom pravopisu (Iz predgovora)

“Bosanski pravopis Refika Bulića knjiga je na koju se svaki moderni korisnik bosanskog jezika bez sumnje može osloniti u svakoj situaciji kada ima pravopisnu dilemu. Za razliku od mnogih normativnih priručnika, ova knjiga nikome ne sugerira kako treba misliti, već kako vlastitu misao korektno napisati. Stoga se u Bosanskom pravopisu ne koristi ustaljeni izraz pravopisno pravilo, nego pravopisna preporuka.

Budući da je ovo prvi pravopis bosanskog jezika s akcentiranim pravopisnim rječnikom, on predstavlja dragocjen doprinos stabilizaciji ortoepske norme savremenoga bosanskog jezika te nezamjenjiv stručni resurs svima koji na standardnome bosanskom jeziku hoće (ili zbog prirode posla moraju) ne samo pisati nego i govoriti.”

“Bosanski pravopis Refika Bulića obaseže preko 1.100 stranica. Pravopisne preporuke razrađene su u 1.242 tačke, a Pravopisni rječnik obuhvaća oko 50.000 odrednica. U njima su detaljno predstavljeni svi poznati pravopisni problemi i nedoumice te je ukazano na njihova najprimjerenija i najprestižnija rješenja. U Pravopisnim preporukama i Pravopisnom rječniku tretira se mnoštvo novih jezičkih pojava, koje tek odnedavno predstavljaju pravopisne nedoumice te nisu bile opisivane u ranijim pravopisima…”

Na ovom LINKU možete pročitati predgovor “Bosanskom pravopisu” autora dr.sc. Refika Bulića

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO