Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU Tuzli počela podjela resora, SDA-u premijer, a svoje kadrove imat će...

U Tuzli počela podjela resora, SDA-u premijer, a svoje kadrove imat će i odmetnuti članovi PDA

Koalicioni partneri u Tuzlanskom kantonu već su počeli s raspodjelom resora, koje će ozvaničiti po konstituisanju sjednice Kantonalne skupštine. Prema trenutnim informacijama, Stranka demokratske akcije (SDA) predložit će mandatara za sastav nove kantonalne vlade.

Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i dva zastupnika koja su napustila Pokret demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović broje ukupno 19 zastupnika koji će zvanično formirati novu skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu.

Prema trenutnim informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, između koalicionih partnera dogovoreno je da novi premijer Tuzlanskog kantona bude iz SDA, dok će za predsjedavajućeg Kantonalne skupštine biti predložen kadar DF-a.

Izvjesno, to bi mogao biti Žarko Vujović, koji i u aktuelnom sazivu obnaša tu funkciju, ali je na nju imenovan ranije kao kadar Socijaldemokrata BiH, koje je napustio te se pridružio DF-u.

SDA-u bi pored premijerskog mjesta trebalo pripasti i sedam ministarstva, a u koje će biti ugrađeni i Suljkanović i Alić, koji bi trebali predložiti svoje kadrove.

U ovom trenutku, DF će imati pet ministarstava, a dosad je dogovoreno da među njima bude Ministarstvo zdravstva koje ovoj stranci pripada i u aktuelnom mandatu te Ministarstvo kulture, sporta i mladih.

Kako je ranije potvrđeno za Klix.ba, kolegij stranaka koje participiraju u Tuzlanskom kantonu, shodno izbornom rezultatu, sutra bi trebale održati zajednički kolegij na kojem će biti preciziran datum održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine TK. Sjednica bi, zasad, trebala biti održana do petka.

Inače, politička atmosfera u Tuzlanskom kantonu prilično je uzavrela ovih dana, a nakon što su se parlamentarnoj većini koju predvodi SDA odlučili prikloniti Senad Alić i Jakub Suljkanović.

Riječ je o osobama koje su bile veoma bliski saradnici Mirsadu Kukuću, ali su mu napuštanjem stranke okrenuli leđa. Skupa s Kukićem, oni su 2018. godine napustili SDA, nakon čega su se našli u PDA.

Zbog novonastale situacije, iz PDA su oštro reagovali, pozvavši, između ostalog i međunarodne institucije da reaguju u kontekstu vraćanja zastupničkih mandata koje su Alić i Suljkanović osvojili na minulim Općim izborima.

Također, protekle subote zabilježena je i nesvakidašnja situacija u kojoj su pristalice PDA protestovale ispred Suljkanovićeve kuće u Srebreniku, tražeći od njega da vrati osvojeni mandat. Zbog toga je reagovala i policija.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO