Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU Tuzli obilježen Međunarodni Dan Roma

U Tuzli obilježen Međunarodni Dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Osnovna škola „Kreka“ Tuzla uz partnerstvo sa Terenskim uredom OSCE-a Tuzla organizovali su danas centralnu manifestaciju. Osnovcima i srednjoškolcima Romima koji su u prošloj školskoj godini postigli odličan uspjeh uručene su pohvale i prikladne nagrade kao i jednokratne stipendije.

 Uz napomenu da visina jednokratne stipendije za osnovce iznosi 80 a srednjoškolce 100 KM ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović je kazao da Vlada TK i resorno ministarstvo kontinuirano rade na poboljšanju okvira za obrazovanje Roma. „To, između ostalog, uključuje i jednokratne stipendije koje će odlični učenici Romi dobiti na Dan Roma ali to uključuje i stipendije romskoj i drugoj nacionalnoj manjini koje ćemo raspisati u naredne dvije sedmice. Na taj način u materijalnom smislu podržavamo Rome a također aktivno radimo na uključivanju romskog jezika u škole, kazao je ministar Omerović uz napomenu da će i te aktivnosti ubrzo biti realizovane.

Saradnik za romska pitanja TK Mehmed Mujić kazao je ovom prilikom da je TK najbolji primjer u Bosni i Hercegovini  jer već 15 godina u saradnji sa Ministarstvo obrazovanja TK u osnovnim školama i srednjim školama promoviše najbolje učenike Rome.   „Ovo je jedan od najboljih primjera kako pokazati i poslati jasnu poruku roditeljima da probude svijest o značaju obrazovanja. Jer obrazovanje je budućnost Roma u ovoj državi. Obrazovan čovjek mnogo znači u ovoj državi. Zna direktno kako da utiče na stvarne probleme, zna kako da ih riješi“, istaknuo je Mujić.

Da OSCE s ponosom podržava tradicionalni događaj nagrađivanja najboljih učenika i učenica Romkinja i Roma koje organizuje Ministarstvo obrazovanja i nauke TK kazao je na današnjoj svečanosti službenik za obrazovanje u OSCE-u Tuzla NIhad Mešić. „Posebno nam je drago da je Ministarstvo počelo sa implementacijom akcionog plana za obrazovne potrebe Roma koji od naredne školske godine  predviđa i da će se početi sa uvođenjem predmeta Romski jezik. Drago nam je što smo na ovom lijepom događaju, što su djeca tu i što imamo priliku da još jednom  naglasimo ravnopravnost svih građana i građanki BiH“, istaknuo je Mešić.

Značaj obilježavanja Dana Roma istaknuo je direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čića: To što već 15 godina obilježavamo Dan Roma na području TK izuzetno je bitno ne samo za Rome kao zajednicu nego i za sve nas i govori o prihvaćanju i razumijevanju koje trebamo razvijati.“

U programu obilježavanja sudjelovali su učenici JU Osnovna škola „Kreka“, JU Osnovna škola „Mejdan“ Tuzla, JU Druga osnovna škola Živinice, JU Osnovna škola „Podrinje“ Mihatovići i JU Osnovna škola „Kiseljak“ Kiseljak. 

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO