Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU toku istraga nabavke aparata za zračenje u Tuzli, vrši se i...

U toku istraga nabavke aparata za zračenje u Tuzli, vrši se i vještačenje starih uređaja koji su korišteni

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u saradnji s kriminalističkom policijom istražuju postupak javne nabavke novog linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.

S druge strane, kako je potvrđeno za Klix.ba, u toku je i dopuna vještačenja na osnovu kojeg će se utvrditi da li su stari aparati za radioterapiju koji su korišteni za liječenje onkoloških pacijenata u konačnici nanijeli dodatne posljedice po njihovo zdravlje jer su bili u upotrebi iako im je rok trajanja istekao.

Nabavka lineranog akceleratora i dodatnih uređaja koji se koriste za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli nalazi se u fokusu bh. javnosti.

Zbog nemogućnosti sprovođenja takozvanog zračenja, pacijenti se iz Tuzle trenutno šalju na liječenje u centre koji se nalaze u Sarajevu, Mostaru i Zenici, a lista čekanja traje između dva i tri mjeseca.

Problem je ovo koji postoji već nekoliko mjeseci, o čemu je Klix.ba dosad u nekoliko navrata pisao. Dok se onkološki pacijenti putem medija žale, a menadžment UKC-a Tuzla iznosi opravdanja, ukazujući na problem postupka javne nabavke, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo je predmet u kojem je istraga u početnoj fazi.

“Tužilaštvo TK i Sektor kriminalističke policije MUP-a TK, obavljaju provjere povodom pisanja medija, na osnovu određenih objava i komentara na društvenim medijma, kao i na osnovu nekih drugih operativnih saznanja, a vezano za postupak trenutne javne nabavke linearnog akceleratora i CT simulatora, pri čemu je Ured za razmatranje žalbi više puta poništio odluke ugovornog organa UKC Tuzla i vratio javnu nabavku na ponovni postupak”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Prema Arnautovićevim riječima, radi se o tome da je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljavaju samo po jedan ponuđač.

“Ovaj dio provjera, u kojem se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača, je u ranoj fazi istražnih radnji”, precizirao je Arnautović.

S druge strane, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona od ranije obavlja provjere i istražne radnje po dostavljenoj informaciji vezanoj za zabranu upotrebe uređaja za radioterapiju u Odjeljenju za radioterapiju UKC-a Tuzla.

Naime, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je u februaru 2023. godine izdala rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju, o čemu su nakon toga obavijestili Tužilaštvo TK.

“Na zahtjev menadžmenta UKC-a Tuzla, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je izvršila kontrolu ispravnosti uređaja i licence za korištenje uređaja i izdala rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju, dva linearna akceleratora i jedan CT simulator, o čemu su obavijestili Tužilaštvo TK. Izadata je naredba za vještačenje uređaja koji radi tim vještaka medicinske fizike iz Mostara, Sarajeva i Zenice. Tužilaštvu je dostavljen nalaz i mišljenje vještaka, ali je tražena dopuna vještačenja”, pojašnjava nam Arnautović.

Kako nam je dalje kazao Arnautović, ključni parametri vještačenja su da se utvdi da li su linearni akceleratori, u periodu kada su bili korišteni, mogli dodatno štetno utjecati na zdravlje onkoloških pacijenata te da li su bili redovno servisirani i održavani od ovlaštenih servisa.

“Ono što trenutno proizilazi iz nalaza vještačenja je da se ovi uređaji ne mogu više koristiti. Dopunsko vještačenje je usmjereno na konkretne pacijente u određenom vremenskom periodu, u smislu da li su aparati kada su korišteni, a nisu bili servisirani , mogli dodatno štetno utjecati na zdravlje pacijenata”, dodao je Arnautović.

Nakon svih obavljenih provjera će se donijeti tužilačka odluka i utvrditi ima li elementa nekog krivičnog djela u činjenju ili nečinjenju odovornih osoba u UKC-u Tuzla.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO