Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU ponedjeljak počinje drugo polugodište u školama TK

U ponedjeljak počinje drugo polugodište u školama TK

U ponedjeljak u svim školama na području Tuzlanskog kantona počinje drugo pologodište. Učenici se vraćaju u školske klupe kako bi dobili nova znanja. U resornom ministarstvu navode da nisu zabilježeni veći problemi pred početak polugodišta, sve škole imaju dovoljno ogrjeva za sami početak izvođenja nastave u školskim objektima.

Škole u Tuzlanskom kantonu spremne su za početak drugog polugodišta. Potvrdili su to predstavnici obrazovnih ustanova resornom ministarstvu. Škole koje se zagrijavaju na ugalj ili pelet imaju dovoljno ogrjeva za sami početak nastave u drugom polugodištu.

”Učenici će u ponedjeljak početi sa pohađanjem nastave. Postoje određeni izazovi sa kojima se moramo suočiti a koji se odnose na nedostatak peleta. Pratimo tu situaciju, škole su pokrenule postupke, one provode odgovarajuće postupke kako bi nabavili pelet”, kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Nekoliko škola u kantonu se izjasnilo da nema dovoljno zaliha peleta do kraja grijne sezone, te čekaju završetak postupka nabavke koji provodi Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa. Ukoliko ubrzo ne bude završen taj postupak, mogu ići u direktnu nabavku. Sredstava ima, potvrđuje ministar Omerović.

”Problem je nastao što je javni postupak nekoliko puta morao biti ponovljen. Mijenjala se situacija i na tržištu i odlukom Vlade FBiH o smanjenju cijena, te je odgovorajuće preporuke kako u ovakvoj situaciji da postupe Ured za zajedničke poslove poslao javnim ustanovama”, ističe Omerović.

U odnosu na prošlu sezonu, za kupovinu ogrjeva za škole u TK, u ovoj je izdvojeno više za 15 posto sredstava zbog povećanja cijena energenata. Većina škola na području Tuzle priključena je na sistem daljinskog grijanja. Iz onih koje se zagrijavaju na ugalj ili pelet potvrdili su nam da imaju dovoljno ogrjeva do kraja grijne sezone. Osnovna škola ”Miladije” posljednja je priključena na sistem daljinskog grijanja, pred kraj prvog polugodišta. Iz škole su nam kazali da su prostorije trenutno tople, ali će pratiti situaciju s temperaturama i vidjeti mogu li nastavu u punom kapacitetu obavljati u školskim prostorijama.

”Za određene poteškoće koje se mogu javiti, postoji više mehanizama da škola riješi tu situaciju, jedna od tih mogućnosti je online nastava, postoji mogućnost i da se skrati nastava ako bi došlo do nepredviđenih kvarova na sistemu centralnog grijanja, određenog nedostatka itd.”, navodi resorni ministar.

Početkom naredne sedmice bit će završena i konkursna procedura za prijem novih zaposlenika u školama TK, tako da će na vrijeme početi novo polugodište, zaključuju iz Ministarstva obrazovanja i nauke.

(RTV Slon)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO