Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU izvršenim kontrolama na području TK izrečene novčane kazne od skoro 40...

U izvršenim kontrolama na području TK izrečene novčane kazne od skoro 40 hiljada KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su 23.04.2024. godine 36 inspekcijskih nadzora na području Čelića, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Kladnja, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, zapošljavanja radnika na crno i plaćanja doprinosa.

Inspekcijskim nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i druge uslužne djelatnosti.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su jednog obveznika koji je obavljao djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, tri neprijavljena radnika, jednog obveznika koji nije posjedovao fiskalni uređaj i šest obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika, neposjedovanja fiskalnog uređaja, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćeno je šest objekata i izdato je 14 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 36.900,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO