Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTuzlanski kanton se pridružuje „Zelenim gradovima“

Tuzlanski kanton se pridružuje „Zelenim gradovima“

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Tuzlanski kanton se pridružio regionalnom projektu Zeleni gradovi 2.

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je da nastavi da služi kao sektorski katalizator za rješavanje ekoloških izazova na nivou gradova. To će se postići kroz izradu te primjenu akcionih planova za zelene gradove, a koji daju sistematski pristup prepoznavanju, poređenju, određivanju prioriteta i usmjeravanju aktivnosti za zelene gradove koje provode gradovi.

Svrha Memoranduma, kojeg su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i pomoćnica direktora i zamjenica šefa politika za održivu infrastrukturu i pripremu projekata u EBRD-u Lin O'Grady, je da olakša saradnju kako bi Kanton procijenio i odredio prioritetne ekološke izazove, te razvio akcioni plan za rješavanje ovih izazova kroz intervencije u oblasti politike i održivih ulaganja u infrastrukturu, te identificirao projekte iz djelokruga Zelenih gradova.

Ovi projekti podrazumijevaju sistematičan i sveobuhvatan pristup rješavanju klimatskih promjena i ekoloških izazova u urbanističkom planiranju i održivom ulaganju u infrastrukturu.

Prema ocjeni premijera Halilagića izradom ovog Akcionog plana, u saradnji sa konsultantima koje će finansirati EBRD, će se identificitrati investicijski projekti iz oblasti zelenih gradova, te osigurati primjena metodologije koju međunarodni kreditori prepoznaju kao format, što će pomoći u povlačenju investicijskih sredstava u oblasti zaštite okoliša.

„Nakon što smo pokrenuli projekat implementacije mjera energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, danas potpisanim Memorandumom, zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz EBRD-a, otvaramo još jedna vrata za nove investicije u oblasti zaštite okolice. Time pokazujemo i naše ozbiljne namjere da učinimo konkretne korake i značajno promijenimo ekološku sliku Tuzlanskog kantona”, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je Tuzlanski kanton izvršio i potrebne predradnje u smislu usvajanja Programa javnih investicija u Tuzlanskom kantonu.

Treba istaknuti da danas potpisani Memorandum predviđa i kriterije koje će svaki od potencijalnih projekata energijske efikasnosti morati da zadovolji kako bi bili finansirani.

Osim premijera Halilagića današnjem sastanku i potpisivanju Memoranduma su prisustvovali ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, savjetnik premijera TK Hasan Fehratović i sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić, dok su uz gospođu O'Grady, u ime EBRD-a sastanku prisustvovali pomoćnik direktora Donald Mishaxhiu, bankar Mesut Gul, te bankovni analitičari Damir Đurić i Adnan Ćatović.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO