Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTuzlanski aerodrom premašio godišnji plan, najavljuju jeftine letove za nove destinacije...

Tuzlanski aerodrom premašio godišnji plan, najavljuju jeftine letove za nove destinacije…

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) premašio je godišnji plan prevezenih putnika u 2022. godini, a direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević ističe da je u prošloj godini prevezeno oko 480.000 putnika.

-Rekord je i dalje u 2019. godini, ali novembar i decembar 2022. godine bolji su u odnosu na 2019. godinu. Najprometniji je bio novembar 2022. godine sa oko 50.000 opsluženih putnika – kaže Halilčević za Fenu.

Od 1. novembra 2022. godine u zimskom redu letenja ostvarena je saradnja s kompanijom Ryanair, dok kompanija WizzAir ima svoja dva bazna aviona na MAT-u.

-Kompanija Rynair ima operacije na tri destinacije i to Beč, Memingem i Stockholm, dok WizzAir saobraća na 14 destinacija. Ugovor sa Ryanairom imamo do 2024. godine, a sa WizzAirom do 2025. godine – napominje Halilčević.



Broj prevezenih putnika možda bi bio i veći da do polovine 2022. godine nisu važila pandemijska pravila. No, u 2023. godini menadžment MAT-a ima još ambicioznije planove.

-Naš plan je da prevezemo oko 600.000 putnika. Nastojat ćemo da to ispunimo – naglašava direktor MAT-a.

Menadžment tuzlanskog aerodroma vodi razgovore i s drugim avioprevoznicima, a sa trenutnim partnerima se razgovara o eventualnom proširenju mreže letova. Sve to mora pratiti i infrastruktura, a trenutno se završavaju procedure vezano za radove na izgradnji trećeg odlaznog gejta.

-Taj projekat nam je veoma važan, kao i završetak atrija i parking. Bilo je u ranijem period određenih grešaka, nastojimo to ispraviti, i sve radove privasti kraju – podvlači Halilčević u izjavi Feni.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO