Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTuzlanski aerodrom pregovara s novim aviokompanijama, oborili su i još jedan rekord

Tuzlanski aerodrom pregovara s novim aviokompanijama, oborili su i još jedan rekord

Aviokompanija Ryanair od 1. juna je privremeno suspendovala letove sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, ali i pored toga ova zračna luka ostvaruje odlične poslovne rezultate. U maju su oborili još jedan lični rekord, a Klix.ba saznaje da su u pregovorima sa nekoliko aviokompanija.

Niskobudžetna aviokompanija RyanAir od 1. juna ove godine privremeno je suspendovala saobraćanje sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, zbog takse od tri marke, koju moraju plaćati za svaku prodatu kartu, odnosno odlaznog putnika. Ova taksa uplaćuje se Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), a sporna je za navedenu aviokompaniju.

“Ryanair je privremeno suspendovao letove, a naš zajednički ugovor o saradnji traje još nešto više od tri godine. Očekujemo da ćemo nastaviti saradnju u zimskom periodu i vjerovatno će se tada pojaviti i nove destinacije ka kojima oni nisu išli sa našeg aerodroma. I dalje ostaje da se rješava pitanje sporne takse koju BHDCA naplaćuje prijevoznicima koji lete iz BiH”, kaže za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Ispunili polovinu godišnjeg plana

Trenutna Ryanairova obustava letova iz Tuzle nije utjecala na pad broja prevezenih putnika iz tamošnje zračne luke. Nedostatak je nadomješten uspostavom charter letova prema Antaliji koji se odvijaju dva puta sedmično.

“Shodno trenutnom izvještaju, možemo posmatrati pet mjeseci ove godine. Zaključno s majem mi smo ispunili 50 posto godišnjeg plana, prevezli smo 300 hiljada putnika, što je veoma pozitivna informacija. Ukoliko se sve bude odvijalo predviđenim tokom, očekujemo da ćemo 31. decembra i premašiti naš godišnji plan. Bitno je naglasiti i da je mjesec maj imao više od 68 hiljada putnika, što je rekord za taj mjesec otkad postoji Međunarodni aerodrom”, navodi Halilčević.

Privremenu obustavu Ryanairovih letova iz Tuzle iskoristila je avikompanija Wizz Air koja je povećala broj sedmičnih operacija prema Memingenu, Stockholmu i Beču.

“Naši putnici nisu ostali uskraćeni da lete na te destinacije, jer su obje kompanije išle ka njima. Wizz Air je povećao broj svojih operacija, a putnici neće osjetiti nedostatak Ryanaira u tom kontekstu, izuzev onoga koji se odnosi na izbor aviokompanija”, dodaje direktor tuzlanskog aerodroma.

Zbog Wizz Airovog povećanja broj letova, došlo je i do produženja radnog vremena aerodroma. Radnici sada na posao četiri dana u sedmici umjesto u 3:30 sati, dolaze u dva sata iza ponoći.

“Na postojećih 15 destinacija ka kojima saobraća Wizz Air povećava se sedmični broj polazaka iz Tuzle. Mi očekujemo da će se završetkom izgradnje trećeg gatea te okončanjem postavljanja svjetala na centralnoj liniji stvoriti pretpostavke za uvođenje trećeg baznog aviona ove aviokompanije. Također, mi istovremeno pregovaramo sa više aviokompanija vezano za moguće uspostavaljanje saradnje”, otkriva nam Halilčević.

Novi gate u septembru

Kada je riječ o trećem gateu, završeni su grubi betonski radovi, a uskoro se očekuje početak vanjskog i unutrašnjeg uređenja objekat.

“Veliki dio ‘grubog’ posla je odrađen. Očekujemo da će radovi biti završeni u zadatom vremenskom roku, odnosno načelno u mjesecu septembru. Nakon toga će uslijediti tehnički prijem objekta i izdavanje atesta za instalacije”, nastavlja Halilčević.

Dalji razvoj tuzlanskog aerodroma morat će pratiti i vanjske službe, poput Granične policije BiH koja i u ovom trenutku ima nedovoljan broj službenika, a koji mogu pratiti obim poslovanja zračne luke.

“Očekujemo da dođe do povećanja broja pripadnika Granične policije BiH, kako bismo ubrzali protok putnika jer su nam se jednom trenutku pojavila kašnjenja zbog nedovoljnog broja granične policije”, kaže Halilčević.

Povećan broj dolazaka i odlazaka s Međunarodnog aerdoroma u Tuzli očekuje se u narednim danima, kada i zvanično počinje sezona godišnjih odmora za bh. dijasporu, a koja posredstvom Wizz Aira iz evropskih zemalja dolazi u našu BiH.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO