Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTuzlanski aerodrom mogao bi dobiti najjaču solarnu elektranu u ovom dijelu BiH

Tuzlanski aerodrom mogao bi dobiti najjaču solarnu elektranu u ovom dijelu BiH

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potpisali su prijedlog sporazuma o razvoju projekta izgradnje solarne elektrane jačine 10 megavata.

Prethodno se MAT prijavio na javni poziv Elektroprivrede, na kojem su zadovoljili uvjete te je na ovaj način napravljena inicijacija projekta.

– Tim Elektroprivrede BiH je bio kod nas i utvrdili su da imamo idealne uvjete, geograski položaj i infrastrukturu, trafoe i instalacije, kojom se električna energija može odmah spojiti na sistem. Rekli su nam da imamo najbolju lokaciju u BiH i da je šteta da ne bude iskorištena na ovaj način – kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević.

Sada slijedi provedba inicijalnog dogovora kroz konkretne dokumente, koji definiraju gradnju, ulaganja, vlasništvo nad objektom i električnom energijom.

– Stručni tim EPBiH u dogovoru s nama treba uraditi prijedlog ugovora, kojim će se definirati koliko bi koštala gradnja i kako bi se energija koristila, odnosno dijelila. Također, potrebna je i saglasnost Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) – dodaje Halilčević.

Zamisao je da bi proizvedenu električnu energiju koristio MAT i druge državne institucije koje su mrežno povezane, a ostatak bi išao u sistem EPBiH.

Ukoliko bude izgrađena fotonaponska elektrana na MAT-u, bit će najjača u ovom dijelu BiH. Podsjetimo i da EPBiH, u saradnji s Općinom Banovići, planira gradnju solarne elektrane na području tog grada, jačine osam megavata.

(Faktor)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO