Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTužilaštvo češlja Službu za zapošljavanje u Tuzli, sumnja se na namještanje projekata...

Tužilaštvo češlja Službu za zapošljavanje u Tuzli, sumnja se na namještanje projekata od 1,5 miliona KM

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vrši provjere navoda prijave koja se odnosi na navodnu zloupotrebu projekata u Kantonalnoj službi za zapošljavanje u iznosu od 1,5 miliona KM, saznaje Klix.ba. Provedba jednog od dva sporna projekta trenutno je obustavljena.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u oktobru ove godine primilo je anonimnu krivičnu prijavu vezanu za Službu za zapošljavanje TK, nakon čega su pokrenute istražne aktivnosti, a izuzeta je i neophodna dokumentacija, saznaje Klix.ba.

Sumnja i na osobe koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u TK

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović, u anonimnoj prijavi se prijavljuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme.

“Ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona KM i provodi se od augusta ove godine. Prijavljena je odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje TK, kao i nekoliko drugih osoba koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u TK. Navodne zloupotrebe se odnose na nezakonite dodjele i favoriziranje za dodjelu sredstava određenim firmama i pojednicima”, kazao nam je Arnautović.

Tužilaštvo TK je u provjere prijavljenih radnji uključilo Službu kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

“Po naredbi suda i nalogu Tužilaštva je izuzeta relevantna materijalna dokumentacija iz Službe u vezi sa ovim projektima. Također, bit će obavljene sve potrebne istražne radnje kako bi se provjerili navodi prijave i utvrdilo ima li nezakonitosti i elemanata određenih krivičnih djela”, kazao nam je Arnautović.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, riječ je o projektu “Posao za sve 2022.” sa iznosom od 1,2 miliona KM te programu sufinansiranja samozapošljavanja u 2022. u iznosu od 300 hiljada maraka.

Prema našim saznanjima, problem je nastao u trenutku kada je, navodno, izvršena zamjena rang listi firmi i pojedinaca koje su prošli po javnom pozivu, na način da su oni koji su po zakonu trebali dobiti novčane iznose, zamijenjeni drugom rang listom sa imenima onih kojima se pogodovao prolazak.

Direktorica službe: Ne mogu pričati zbog istrage

Povodom provjera koje vrši Tužilaštvo Tuzlanskog kantona Klix.ba je kontaktirao vršiteljicu dužnosti direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatimu Budić.

Ona nam je kazala da je na raspolaganju za davanja izjava, ali tek nakon što bude imala konkretne informacije vezano za novonastalu situaciju te nakon što nadležne institucije završe svoj dio posla u kontekstu istrage. Također, ona nije mogla komentirati ni odluku o privremenoj obustavi jednog od projekata.

Naime, prema dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, 24. novembra ove godine je donesena odluka o privremenoj obustavi realizacije projekta “Posao za sve 2022.” zbog, kako je navedeno, uočenih nepravilnosti prilikom odobravanja listi poslodavaca koji su učestvovali u programu.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“U cilju otklanjanja uočenih nepravilnosti, v.d. direktora će imenovati komisiju koja će utvrditi pravo stanje listi poslodavaca koji ispunjavaju uslove, listi ‘na čekanju’ i listi poslodavaca koji ne ispunjavaju uslove po programu za zapošljavanje ‘Posao za sve 2022'”, navedeno je u drugom članu odluke, dok u narednom piše da će nakon otklanjanja uočenih nepravilnosti, realizacija programa “Posao za sve 2022” biti nastavljena.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

U obrazloženju odluke se navodi da je 27. jula 2022. godine v.d. direktora JU Služba za zapošljavanje TK, Tuzla donijela program za zapošljavanje “Posao za sve 2022”, koji je odlukom broj: 01/1-04-1-429-10-9/22 od 28. jula 2022. godine usvojen od Upravnog odbora službe.

“U cilju realizacije navedenog programa dana 3. augusta 2022. godine, na web stranici službe www.szztk.ba, objavljen je Javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji programa, sa rokom za dostavu prijava do 18. augusta 2022. godine”, piše u obrazloženju odluke.

Kako se dalje dodaje, istekom roka za dostavu prijava, komisija imenovana od v.d. direktorice izvršila je provjeru kvalificiranosti poslodavaca na osnovu podataka iz prijave, drugih dokaza uz prijavu, vlastitih evidencija, ispunjenosti obaveza po ugovorima iz prethodnih godina, podataka o radu na crno koje je za prethodnu godinu Službi za zapošljavanje TK dostavila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

“Nakon što je Komisija sačinila prijedlog liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove javnog poziva, liste poslodavaca ‘na čekanju’ i liste poslodavaca koji ne ispunjavaju uslove javnog poziva, iste je dostavila v.d. direktora radi odobravanja”, ističe se u obrazloženju.

Na kraju je napisao da su prilikom odobravanja listi načinjene nepravilnosti koje je potrebno otkloniti u cilju savjesnog, odgovornog i zakonitog poslovanja Službe za zapošljavanje TK. Na osnovu toga odlučeno je o privremenoj obustavi realizacije projekta “Posao za sve 2022.”.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO