Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonTeočak nakon razornih poplava: Putevi potpuno uništeni, šteta veća od općinskog budžeta

Teočak nakon razornih poplava: Putevi potpuno uništeni, šteta veća od općinskog budžeta

Područje Teočaka jučer su zahvatile nezapamćene poplave, a vodena bujica nanijela je ogromnu štetu. Ona se najviše odnosi na putnu infrastrukturu, a preliminarno za potpunu sanaciju će biti potreban iznos znatno veći od općinskog budžeta.

Iza mještana Teočaka, posebno onih koji su nastanjeni u naselju Sniježnica jedna je neprospavana noć zbog razornih poplava koje su zadesile ovo područje. Kako smo ranije izvijestili, voda je nosila sve pred sobom, a nastala šteta se mjeri u milionskim iznosima.

“Sinoć se sva voda sa okolnih brda usmjerila u mjesnu zajednicu Sniježnica. Na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava, povrijeđenih osoba, niti uništenih stambenih objekata u toj mjeri da bismo morali izvršiti evakuaciju stanovništva. Međutim, lokalni putevi su uništeni. O kolikoj šteti se radi, primjer je da smo imali jedan potpuno asfaltiran put, a njega više nema jer izgleda kao suho korito rijeke”, kazao je za Klix.ba načelnik Teočaka Tajib Muminović.

Ekipe civilnih zaštita se trenutno nalaze na terenu, mehanizacijom se nastoje ukloniti nanosi zemlje i kamenja, kako bi putevi bili djelimično prohodni. U narednom periodu će se, kako navodi Muminović, pristupiti konkretnijoj sanaciji puteva.

“Za to će nam biti potrebna pomoć sa viših nivoa, s obzirom da preliminarno nastala šteta prelazi iznos godišnjeg budžeta općine. Dosadašnje reakcije pokazuju da nismo sami. Osim susjednih općina iz Federacije BiH i Republike Srpske koje su nam ponudile pomoć u mehanizaciji, tu je i Kantonalni štab civilne zaštite. Tu je i Vlada TK, a kontaktirali su nas i iz Predsjedništva BiH”, dodaje Muminović.

Na vanrednoj sjednici općinskog štaba civilne zaštite Teočaka sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo ovu općinu.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO