Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSve više zaražene djece u TK mora na intenzivnu njegu

Sve više zaražene djece u TK mora na intenzivnu njegu

Broj zaraženih krzamakom (morbili) i velikim kašljem (pertussis) u Tuzlanskom kantonu i dalje raste, ali situacija nije alarmantna, jer se ne bilježi veliki porast novozaraženih, podaci su Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK.

– Prema podacima, zaključno s prekjučerašnjim danom, imamo 49 zaraženih morbilima i 15 pertussisom. U odnosu na podatke od petka, broj zaraženih morbilima je povećan za jedan, a kada je u pitanju pretussis, imamo dva nova slučaja. Nema dramatičnog rasta, što je dobro, ali niti jedan novi slučaj nije beznačajan – kazao je epidemiolog Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju ZJZ TK.

Doc. dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, kaže da je smanjen broj djece koja se upućuju na pregled, ali ona koja dođu u većini slučajeva imaju kombinaciju respiratornog sincicijskog (RSV) i koronavirusa ili pretussisa i nekog repiratornog virusa.

– Djeca koja nam dođu najčešće zahtjevaju prijem na odjeljenje intenzivne terapije zbog težine kliničke slike, a radi se o dojenčadi do trećeg mjeseca života. Trenutno imamo oko 60 djece na liječenju, a 90 posto su djeca s respiratornim infekcijama. Najveći porast imamo kod djece oboljele od respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i njih je trenutno 16, imamo još petero djece oboljele od pretussia i troje zaraženih koronavirusom od kojih jedno nije s područja TK – kaže dr. Osmančević.

Podsjećamo, u petak je u Tuzli i Živinicama proglašena epidemija morbila, a pored ova dva grada veći broj zaraženih zabilježen je i u Kalesiji.

Faktor

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO