Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonStvoreni preduslovi za školovanje montera fotonaponskih sistema

Stvoreni preduslovi za školovanje montera fotonaponskih sistema

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je na prijedlog Pedagoškog zavoda TK donijelo nastavni plan i program za zanimanje “monter fotonaponskih sistema”. Riječ je o programu trogodišnjeg stručnog obrazovanja koje je sve traženije u Bosni i Hercegovini i regiji.

Donošenjem NPP-a praktično su stvoreni preduslovi za upis učenika u prvi razred srednje škole za ovo traženo zanimanje. Potrebno je u školi osigurati odgovarajuću opremu, učila i druge uslove kako bi od naredne školske godine bila upisana i prva generacija srednjoškolaca u državi za ovo zanimanje.

Tokom januara, profesori građevinske, mašinske i elektro struke učestvovat će na trećem ciklusu seminara na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koju provodi Centar za ekologiju i energiju i Caritasa Švicarske, partneri ministarstva. Seminar će u značajnoj mjeri edukovati profesore za obrazovanje budućih montera fotonaponskih sistema.

Kada je podnijeta Incijativa za ovo zanimanje?

inicijativa za ovo zanimanje podnijeta je u januaru 2023. godine. Naime, vlada TK je na sjednici održanoj početkom prošle godine prihvatila prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona za pokretanje Inicijative prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog zavoda za statistiku o dopuni odluke o klasifikaciji zanimanja u FBiH na način da se u Šifrarskom popisu zanimanja doda zanimanje „monter fotonaponskih sistema“.

(RTV Slon)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO