Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonŠta bi odlazak Ryanaira značio za aerodrom u Tuzli koji želi oboriti...

Šta bi odlazak Ryanaira značio za aerodrom u Tuzli koji želi oboriti još jedan godišnji rekord

Aviokompanija Ryanair trenutno je suspendovala odvijanje letova sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli od 1. juna ove godine zbog takse koju moraju plaćati BHDCA-u.

Mogućnost nastavka saradnje je otvorena, a ukoliko bi se pak desio prekid ugovora, tuzlanski aerodrom ne bi trebao snositi veliku štetu u kontekstu broja putnika.

Kao što je poznato od ranije, Ryanair je obustavio prodaju karata od 1. juna ove godine za destinacije ka kojima saobraća iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a razlog je u taksi od tri marke, koju moraju plaćati za svaku prodatu kartu, odnosno odlaznog putnika. Ova taksa uplaćuje se Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), a rok koji je Ryanair dobio za uplatu po dosadašnjim fakturama uskoro ističe.

Inače, Ryanair trenutno ima potpisan višegodišnji ugovor sa tuzlanskim aerodromom sa kojeg lete prema Beču, Memmingenu i štokholmskom aerodromu Arlanda. Kako je potvrđeno za Klix.ba, predstavnici ove aviokompanije i menadžment tuzlanskog aerodroma održali su sastanak u vezi sa novonastalom situacijom.

“Mi u narednim danima očekujemo još nekoliko razgovora s našim partnerom Ryanairom. Zasad možemo reći da nemamo prekid ugovora koji traje još tri godine, već se radi o trenutnoj suspenziji letova. Mi se nadamo da će veoma brzo doći do nastavka saradnje, na obostrano zadovoljstvo, a posebno na zadovoljstvo putnika koji će imati mogućnost izbora planiranja putovanja”, kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Učešće od 10 posto

Kako nam je rekao Halilčević, Ryanair u proteklih pet mjeseci, koliko saobraćaja sa tuzlanskog aerodroma, u ukupnom broju prevezenih putnika učestvovao je sa svega deset posto, dok je preostalih 90 posto vezano za njihovog partnera, aviokompaniju Wizz Air sa kojom u 2023. obilježavaju 10 godina uspješne saradnje.

“Mi imamo planove sa Wizz Airom, od juna ćemo povećati obim našeg radnog vremena, kako bismo povećali frekvenciju njihovih aviona. U ljetnoj sezoni kapacitet je povećan u smislu da tamo gdje smo imali dva polaska sedmično sada imamo tri, sa tri na četiri i sa četiri na pet. Sama ta činjenica je stvorila mogućnost za veći broj prevezenih putnika”, navodi Halilčević.

Wizz Air je spreman na tuzlansku pistu postaviti i treći bazni avion, a da bi se to desilo, aerodrom mora ispuniti određene uslove koji se prije svega odnose na infrastrukturne radove.

“Moramo završiti treći gate na kojem su radovi u toku, zatim moramo proširiti i prilazna svjetla koja su značajna u periodima loše vidljivosti, ali su nam tu problem imovinsko-pravni odnosi na određenom dijelu šume te urediti centralnu liniju na poletno-slijetnoj stazi. Općenito to sve dovodi do poboljšanja uslova na Međunarodnom aerodromu Tuzla i za sve ostale aviokompanije koje bi potencijalno došle”, nastavlja Halilčević.

Mart u znaku rekorda i dodatnih 610 hiljada KM za novu opremu

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli u prva tri mjeseca ove godine prevezeno je 160 hiljada putnika, od kojih je rekordan bio mart sa njih 53 hiljade. Naime, broj prevezenih putnika u istom mjesecu rekordne 2019. godine je iznosio 35 hiljada.

Pokazatelji su ohrabrujući, a ukoliko izostanu nepredviđene okolnosti, plan od 600 hiljada putnika bi mogao biti i premašen do kraja godine.

S druge strane, Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 610 hiljada KM tuzlanskom aerodromu za nabavku aerodromske opreme.

“Od ovog iznosa predviđena je kupovina zemaljskog agregata za opslugu aviona, rentgen uređaja za kabinski prtljag i vozilo sa nadogradnjom za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona u zimskom periodu. Ova oprema nam je veoma bitna u trenucima kada moramo opsluživati više aviona istovremeno, a kako ne bismo imali kašnjenja letova jer imamo nedovoljan broj opreme”, pojašnjava nam Halilčević.

Kantonalna vlada ranije je odobrila i milion i 270 hiljada maraka za tekuće poslovanje aerodroma, što će u velikoj mjeri pomoći u radu zračne luke, imajući u vidu njihovi poslovanje s niskotarifnim aviokompanijama.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO