Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSkupština Tuzlanskog kantona obilježila Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Skupština Tuzlanskog kantona obilježila Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Nizom svečanih aktivnosti institucije Tuzlanskog kantona danas su obilježile 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nakon što su delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, te boračkih saveza i udruženja položile cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj banji u Tuzli održana je Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Prigodan govor u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održala je zamjenica predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Lejla Vuković.

Govoreći o činjenicama i kontekstu u kojem je došlo do raspada Jugoslavije, zamjenica predsjednika Vuković je podsjetila na to da je međunarodna zajednica Bosni i Hercegovini, za razliku od drugih republika koje su podnijele zahtjeve za priznavanje nezavisnosti, postavila uslov da provede referendum građana. Referendum je uspješno održan 29. februara i 1. marta 1992. godine i na njemu se skoro 64% građana s pravom glasa izjasnilo da su za samostalnu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana.

Ove historijske činjenice potvrđuju i legalitet i legitimitet Referenduma, odluka koje su potom uslijedile kao i samog obilježavanja 1. marta kao Dana nezavisnosti naše domovine, te je građankama i građanima uputila čestitke u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, prigodnim programom, uveličali su učenici Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla i Gimnazije Živinice.

Sjednici su, osim poslanika, prisustvovali i premijer Tuzlanskog kantona, članovi Vlade, predstavnici boračkih udruženja i saveza, direktori javnih ustanova i preduzeća, te brojni gosti iz javnog i političkog života Tuzlanskog kantona.

Nakon svečane sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona obilježavanje Dana nezavisnosti nastavljeno je na Trgu slobode u Tuzli. Učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona izveli su program „U Bosni smo rođeni mi“. U 14 sati u Narodnom pozorištu Tuzla bit ćeodržana i Akademija obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona.

Služba Skupštine Tuzlanskog kantona

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno