Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSkupština TK usvojila rebalans budžeta i odobrila zaduženje od 20 miliona KM

Skupština TK usvojila rebalans budžeta i odobrila zaduženje od 20 miliona KM

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas rebalans budžeta za tekuću godinu kao i odluku o zaduženju u iznosu 20 miliona KM kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Rebalans su, pored 20 zastupnika pozicije, podržala i dva zastupnika Naroda i pravde (NiP), a zaduženje pozicija, NiP i zastupnici Socijaldemokrata BiH.

Na ovaj način pale su u vodu priče o novoj većini u Skupštini Tuzlanskog kantona jer se prilikom glasanja pokazalo da nema odstupanja kada je u pitanju vladajuća garnitura, koju čini 14 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) i dva bivša zastupnika Stranke za BiH (SBiH).

Rebalansirani budžet TK, prema riječima resornog ministra Suada Mustajbašića, iznosi 683,6 miliona KM, a veći je za 5,7 miliona u odnosu na aktuelni. Od planiranog povećanja 300.000 KM ići će za prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, a 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima planirano je 200.000 KM, a za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata 30.000 KM. Također, povećana su sredstva za Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) i to u iznosu od 2,5 miliona KM kao subvencije za aviolinije.

Kada je u pitanju zaduženje u iznosu od 20 miliona KM, 10 je planirano za izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli, po 2,5 miliona za gradnju zgrade Općinskog suda u Lukavcu i zgrade Policijske uprave Živinice te pet miliona za rekonstrukciju zgrade “Soda so” u Tuzli u kojoj će biti sjedište Vlade TK.

– Otplata kredita kod Razvojne banke FBiH planirana je na 12 godina uz grace period od 12 mjeseci. Kamata iznosi 2,9 posto na godišnjem nivou – rekao je Mustajbašić.

Premijer TK Irfan Halilagić kaže da je kreditno zaduženje planirano za projekte čija je realizacija planirana u narednoj godini.

– Rebalansom budžeta želimo rješavati goruće probleme u TK, a to je prije svega Međunarodni aerodrom Tuzla. Želimo osigurati novac, koji će putem javnog poziva biti usmjeren na osiguranje aviolinija koje su ukinute odlaskom Wizz Aira. Javni poziv će biti sačinjen na bazi onoga što je radio Kanton Sarajevo. Na UKC-u Tuzla smo zatekli takvo stanje da gdje god usmjerimo novac, nećemo pogriješiti – rekao je Halilagić.

Kreditna sredstva sada su usmjerena na četiri glavna projekta, što je posljedica amandmana koji je jutros usvojila Vlada TK.

Halilagić pojašnjava da je za zgradu Policijske uprave Tuzla treba prvo usaglasiti korake s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH te potpisati određene protokole, da bi se osiguralo raspolaganje zgradom koja je ranije bila namijenjena za Kantonalno tužilaštvo TK. Kada je u pitanju gradnja Općinskog suda u Živinicama, Halilagić kaže da za nju još ne postoji bilo kakva projektna dokumentacija te je u ovom momentu prerano da se osiguravaju sredstva.

Faktor

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO