Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSistemske aktivnosti na planu brige o djeci i osobama sa smetnjama u...

Sistemske aktivnosti na planu brige o djeci i osobama sa smetnjama u razvoju

Transformacija radnog odjeljenja u JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli u Radni centar, a čime će se upotpuniti sistem brige za djecu i osobe sa smetnjama u razvoju bila je tema danas održanog sastanka u Uredu premijera Tuzlanskog kantona. Djelovanjem u ovom smjeru i osnivanjem radnog centra stvorili bi se preduslovi za nastavak djelovanja i rada Centra sa osobama sa smetnjama u razvoju a u cilju stvaranja samostalnih ili djelomično samostalnih osoba uključenih u društvene tokove. Istaknuto je da je Tuzlanski kanton u ovoj oblasti već lider u Bosni i Hercegovini, te da samo Tuzlanski kanton ima uspostavljen sistem od rane intervencije pa kroz cijeli proces školovanja djece sa dijagnosticiranim smetnjama u razvoju. Ipak, ima prostora za napredak i dodatno unaprjeđenje ove oblasti, ali ovaj korak i uopće djelovanje u ovom smjeru mora biti posmatrano interresorno. Stoga su današnjem sastanku sa predstavnicima mreže udruženja „Imam pravo“ uz premijera Irfana Halilagića prisustvovali i ministri obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, rada, socijalne politike i povratka Fadil Alić i ministrica zdravstva Dušanka Bećirović. Mrežu „Imam pravo“ čine 20 udruženja koja pružaju pomoć i podršku djeci, mladima i odraslim sa invaliditetom/poteškoćama u razvoju/oboljelim od teških i rijetkih bolesti sa područja TK.

Danas je dogovoreno da Vlada u narednim danima imenuje Komisiju za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli, a čime će se omogućiti formiranje Radnog centra. Također, izmjenama Zakona omogućit će se Zavodu da pruža i usluge koje se ne vežu samo uz sektor odgoja i obrazovanja, nego se znatno proširuju i u domenu zdravstvene i socijalne zaštite.

„Ovim bismo, uz otvaranje Centra za autizam koji će kao zasebna cjelina i posebna ustanova imati svoje mjesto u cijelom sistemu, dodatno i značajno unaprijedili nivo socijalne i zdravstvene brige za osobe sa smetnjama u razvoju u Tuzlanskom kantonu“, kazao je ministar Alić.

Također, danas se razgovaralo i o proširenju djelatnosti Zavoda i na oblast rane intervencije, čime bi se omogućilo njegovo djelovanje i rehabilitacija od najranijeg životnog doba djeteta, pa do radno okupacione terapije u kasnijoj dobi. Također, kako je danas rečeno omogućio bi se i veći obuhvat djece ranom intervencijom, a time, za očekivati je, i veća uspješnost rehabilitacije.

Premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo postojanjem visokog stepena usaglašenosti ministarstava i predstavnika Mreže.

„Drago mi je da se krećemo ka sistemskim rješenjima. To je dodatni motiv, uz moralnu obavezu i zadovoljstvo koje čovjek osjeća kad pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. U najskorije vrijeme ćemo formirati Komisiju koja će Vladi predložiti dalje korake i izmjene Zakona, a ni skromna finansijska sredstva, potrebna za realizaciju ovog projekta ne bi trebala biti problem ni smetnja“, zaključio je danas premijer Halilagić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno