Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSindikati budžetskih korisnika u TK traže odgovor aktuelne većine u Skupštini TK

Sindikati budžetskih korisnika u TK traže odgovor aktuelne većine u Skupštini TK

Povodom saopštenja Vlade TK, vezanog za odbijanje zahtjeva Sindikata radnika koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, objavljenog u medijima, želimo obavijestiti članstvo i javnost o slijedećem.

Imajući u vidu zakonsku obavezu Vlade TK i Sindikata da prije donošenja Budžeta za narednu godinu okončaju pregovore i zaključe sporazum kojim će biti određene plaće i naknade radnicima za narednu kalendarsku godinu (osnovica za obračun plaće, topli obrok, najniža plaća, naknada za korištenje godišnjeg odmora), Sindikati su blagovremeno uputili zahtjev Vladi TK za početak pregovaračkog procesa,  prioritetno zahtijevajući usklađivanje plaća sa porastom indeksa potrošačkih cijena te isplatu jednokratne pomoći po Uredbi Vlade FBiH.

Zahtjevi Sindikata su opravdani i realni a temelje se na enormnom povećanju cijena osnovnih životnih namirnica, troškova energije, usluga prijevoza i usljed navedenog značajnim porastom prihoda u budžetima što Vlada potvrđuje planiranim suficitom u tekućoj godini.

Ne želimo osporavati činjenicu da su plaće u 2022. godini uvećane za 19,5% ali želimo takođe istaknuti činjenicu da to ne predstavlja realan nego nominalan rast plaća usljed čega radnici u decembru 2022. godine žive lošije nego u decembru prošle godine usljed pada životnog standarda.

Takođe, želimo demantirati navode kojima se pokušava prikazati stanje kako je Skupština TK odbila inicijativu Sindikata, a zapravo se radi o zamjeni teza jer Vlada TK nije Skupštini ponudila dovoljno podataka na osnovu kojih bi Skupština zauzela stav, te su zastupnici iz aktuelne većine bili suzdržani na glasanju. 

S toga pozivamo političke subjekte koji čine aktuelnu većinu u Skupštini TK, na koje se poziva Vlada TK, da se javno očituju po tom pitanju.

Sindikati će na svojim organima donijeti odluke o poduzimanju svih zakonom dozvoljenih mjera, o čemu ćemo javnost blagovremeno izvjestiti.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO