Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSDA osigurala dovoljno ruku za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu

SDA osigurala dovoljno ruku za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu

U centrali Kantonalnog odbora SDA u Tuzli danas je održan sastanak nekoliko stranaka. Iako konkretan dogovor nije postignut, iz tuzlanske SDA, nezvanično za Klix.ba, potvrdili su da imaju dovoljno ruku za formiranje nove vlasti.

Predstavnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Stranke za BiH i Socijaldemokrata BiH danas su održali zajednički sastanak u Tuzli u cilju moguće uspostave dogovora vezano za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, potvrđeno je za Klix.ba.

Sve ove stranke u Tuzlanskom kantonu participiraju u još uvijek aktuelnom sazivu vlasti, a da li će u narednom periodu formirati i novu Kantonalnu vladu, još uvijek je nepoznanica, s obzirom na to da SDBiH i SBiH zvaničan stav nisu zauzele, informacije su sa kojima raspolaže Klix.ba.

“Razgovore ćemo nastaviti u ponedjeljak, jer posao nismo mogli završiti, s obzirom na to da SDBiH i SBiH nastupaju kao blok. Razgovore ćemo nastaviti u vezi s programskim ciljevima i siguran sam da SDA u ovom trenutku ima većinu, ali to ne mogu zvanično kazati dok ne budemo imali potpisan sporazum”, kazao je za Klix.ba Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalne organizacije SDA u Tuzli.

Prema daljim informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, SDBiH i SBiH zvanično su formirali blok od četiri zastupnika koji će djelovati u Skupštini TK, ali odluku o tome sa kime bi učestvovali u vlasti još uvijek nisu donijeli.

Kako trenutno stvari stoje, SDA u Tuzlanskom kantonu ima 13 zastupničkih mjesta, zatim slijedi SDP sa osam, DF sa četiri, PDA sa tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine, Stranka za BiH i Narod i pravda sa po dva te Naša stranka sa jednim zastupničkim mandatom.

Prvi koji su spremni pokrenuti proces formiranja nove kantonalne vlasti su pored SDA i oni iz SDP-a. Inače, još aktuelnu vlast SDA ima sa DF-om, kojeg je SDP spreman privoliti na svoju stranu.

Kako je potvrđeno za Klix.ba od izvora koji učestvuje u pregovaračkim procesima, SDP je spreman poziciju kantonalnog premijera ponuditi DF-u, ukoliko prihvate biti u zajedničkom bloku za formiranje nove vlasti.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO