Saradnjom federalnog i kantonalnog resornog ministarstva ka očuvanju prirode

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić razgovarala je danas sa federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder o problemima velikih zagađivača, nedovoljnom inspekcijskom nadzoru te uredbi o nadležnosti izdavanja okolinskih dozvola. Ključnom temom, međutim, pokazala se informacija da je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH Tuzlanskom kantonu doznačilo polovinu sredstava za otklanjanje opasnog otpada iz „HAK-a“.

Prema riječima ministrice Ajšić, uplaćen je milion KM. „Prije par dana uplaćena su sredstva u naš trezor u vrijednosti od 1 milion KM tako da nam već teče rok za implementaciju ugovora koji smo potpisali u martu mjesecu tekuće godine. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona već je započelo proceduru i načinilo korake koji su neophodni da bi se ubrzao taj proces. Tako da ćemo u što kraćem roku imati i realizaciju za uklanjanje opasnog materijala na području HAK-a“, kazala je ministrica Ajšić.

Tema zaštićenih područja TK i proglašenje novih dijelova zaštićenim područjima je dio razgovora koji je prihvaćen kao aktuelan u momentu kada se razgovara o Zakonu o proglašenju planine Konjuh zaštićenim pejzažem i elaboratu o osnivanju JU.  Dilema oko nadležnosti za izdavanje okolinskih dozvola, za koje je odnedavno Uredbom odgovorno Federalno ministarstvo, također je bila tema današnjeg sastanka.

„Mi smo prije toga kada je donošena uredba bili aktivno uključeni i imali određene zahtjeve koji imaju za cilj efikasniju primjenu na području TK. Dobili smo informaciju da je planiran i sastanak u federalnom ministarstvu  sa svim kantonalnim ministrima o toj temi.“, kazala je ministrica Ajšić.  

Na sastanku je bilo riječi i o velikim zagađivačima koji se nalaze na području TK a za čije okolinske dozvole je nadležno Federalno ministarstvo. Zajedničkim djelovanjem, rečeno je, treba uticati na velike zagađivače kako bi se smanjilo zagađenje.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *