Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSaradnja za bolju budućnost: U Slavonskom Brodu održana završna prezentacija projekta PAMETNE...

Saradnja za bolju budućnost: U Slavonskom Brodu održana završna prezentacija projekta PAMETNE ŠKOLE 2

Završna prezentacija prekograničnog projekta “Inovativnim umom do pametnih ICT škola” ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2, koji je sa implementacijom započeo u 2020. godini, održana je u ponedjeljak u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 2 miliona eura, od čega je preko 1,7 miliona eura (85%) sufinansirano iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt su implementirali Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner, sa partnerima Vladom Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavskom županijom iz Hrvatske, a u okviru istog je 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu i 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljeno. 

Ipainterreg (2)

U toku trogodišnje implementacije, projekat “Pametne škole 2” ostvario je značajne uštede energije i novca u školama zahvaljujući instalaciji solarnih elektrana i peći na biomasu, te je poticao učenike na energetsku efikasnost i primjenu obnovljivih izvora energije, s fascinantnim rezultatima koji štede energiju i štite okoliš. Na završnom predstavljanju prisutni su imali priliku upoznati se sa svim rezultatima projekta, kao i dobrobitima koje su ostvarene, a da je saradnja partnera iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bila uspješna, potvrdila je i Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. „Zahvaljujući toj saradnji ostvarili smo prijateljsku vezu Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, što nam je vrlo bitno, a drugi efekat je što smo mogli vidjeti zadovoljstvo naših učenika, jer oni su najvažniji dio projekta, na njima svijet ostaje. Zato je potrebno pokazati im koliko je važna saradnja, povezivanje, i da na zanimljiv način, kroz aktivno sudjelovanje, mogu ostvariti velike efekte u zaštiti njihove životne sredine. Djeca su kroz igru uspjela pokazati da mala promjena navike može donijeti velike efekte u zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti i ekonomskoj očuvanosti. Jer, projekt je pokazao da su uštede u Brodsko-posavskoj županiji i Tuzlanskom kantonu veće od 10.000 kilovatsati, na godišnjem nivou, što je zaista značajno“, istaknula je ministrica Ajšić.

Ipainterreg (3)

„Projekt Inovativnim umom do pametnih ICT škola – Pametne škole 2 donio je mnogo benefita školama u Brodsko-posavskoj županiji. Zahvaljujući projektu instalirali smo 16 sunčanih fotonaponskih elektrana na našim školama, na Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu instaliran je središnji sustav za upravljanje energijom, te će biti instalirano i deset solarnih klupa. Suradnja koju imamo s partnerima vrlo je plodonosna i rezultirala je apliciranjem za novi projekt u koji smo uključili i Sveučilište u Slavonskom Brodu, a rezultate natječaja očekujemo do kraja ove godine“, kazala je dr. sc. Anica Vukašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Ipainterreg (4)

Projekat Pametne škole 2 je nastavak uspješne saradnje vladinog i nevladinog sektora, odnosno između partnera Vlade Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavske županije i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle. „Ovo je već drugi projekt koji zajedno provodimo i u oba ta projekta ukupno je više od 40 škola energetski obnovljeno, na razne načine, dok su desetci hiljada učenika motivirani da više pažnje posvete energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Postignuti rezultati su fascinirajući. Dva puta smo organizirali četveromjesečno takmičenje učenika u uštedi energije i oni su dokazali da se samo promjenom ponašanja može ostvariti 8% ušteda, isključivo na taj način, bez dodatnih finansijskih ulaganja. Ponovno smo aplicirali na posljednjem INTERREG pozivu, za projekt sličan ovome, uz veći naglasak na privredu i visoko obrazovanje. Iskreno se nadamo da ćemo uspješno proći i nastaviti dobru saradnju s Brodsko-posavskom županijom“, istakao je Adi Tanović, koordinator za komunikaciju iz tuzlanskog CRP-a.

Ipainterreg (5)

Na završnici projekta mogli su se saznati zanimljivi podaci o efektima ostvarenih ulaganja, te je između ostalog pojašnjeno da se zahvaljujući ugradnji 26 fotonaponskih elektrana u okviru projekta (16 u Brodsko-posavskoj županiji i 10 u Tuzlanskom kantonu), godišnje proizvodi oko 500.000 kWh, što je ekvivalentno količini električne energije dovoljne za godišnju opskrbu 110 domaćinstava.

Ipainterreg (6)

Završnoj prezentaciji su u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar privrede Edin Duraković, ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanovića, te koordinatorica projektnog tima Vlade Tuzlanskog kantona Erna Kusturica. 

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO