Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonRudari u Tuzli obustavili proizvodnju jer im nije isplaćena plata

Rudari u Tuzli obustavili proizvodnju jer im nije isplaćena plata

Rudari Rudnika uglja Kreka u Tuzli odbili su sići u jame, jer im nije isplaćena plata za prethodni mjesec, potvrđeno je za Klix.ba.

Rudari svih pogona rudnika Kreka stigli su na posao u drogoj smjeni, međutim, u jame nisu sišli jer im do 15 sati i 30 minuta nije isplaćena plata za prethodni mjesec. Izvjesno je da će u radničkom neposluhu biti i rudari treće smjene.

Kako su nam kazali iz Sindikara radnika Rudnika uglja Kreka, u radnički neposluh su stupili rudari rudnika Mramor, Šikulje i Dubrave. Isti je ovo potez koji su ranije poduzeli rudari Rudnika uglja Zenica.

“Ovo se dešava zbog klasičnog nepoštivanja granskog kolektivnog ugovora. Danas smo u situaciji da do 15:30 sati nije ispoštovano ono što je dogovoreno. Nije ispoštovana obaveza rukovodstva rudnika i vlasnika kapitala Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, kada je u pitanju granski kolektivni ugovor. Plate rudarima nisu isplaćene i jedini logičan potez je ovo što su uradili rudari”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Iz sindikata su još jednom podsjetili da rudari rade u katastrofalnim uslovima kako na kopu, ali i u jami. S obzirom da im plate nisu isplaćene do 25. januara u 15:30 sati, odnosno da do toga neće doći ove srijede, izvjesno je da će u radničkom neposluhu biti i rudari treće smjene.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO