Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonResorno ministarstvo subvencionira ulaganje u smanjenje aero-zagađenja

Resorno ministarstvo subvencionira ulaganje u smanjenje aero-zagađenja

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona zaključilo je danas ugovore sa građanima koji su učestvovali na javnom pozivu čiji je cilj smanjenje aero-zagađenja na području TK. Prema riječima resorne ministrice Anele Ajšić  na javni poziv bilo je 620 prijava od čega je 139 bilo nevažećih aplikacija.

„Od 481 korisnika 168 je dobilo sredstva po ovom pozivu“, kazala je ministrica Ajšić. „Svaka aplikacija je bodovana na osnovu tri kriterija. Ove godine smo bili najviše fokusirani na solarne panele i njihova ugradnja donosila je najviše, 30 bodova. Ugradnja toplotne pumpe 25 bodova, fasada 20 i ugradnja stolarije 15 bodova. Imali smo i drugi kriterij a to je postojeći način zagrijavanja. Ono što predstavlja najveće zagađenje, ugalj, nosio je najveći broj bodova, jer time utičemo na smanjenje aero-zagađenja, što i jeste cilj ovog javnog poziva. Također je kao kriterij korišten broj korisnika po kvadratnom metru. To je značilo da što je veći broj korisnika u manjoj površini nosit će veći broj bodova.“

Pravo na učešće u javnom pozivu imala su sva fizička lica sa prebivalištem na području TK. Za ostvarivanje subvencije minimalno je bilo 79 bodova. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK je za ovaj javni poziv odvojilo sredstva u iznosu od 800.000 KM. Fizička lica su se mogla javiti po osnovu postavljanja solarnih panela, ugradnje toplotnih pumpi, zamjene stolarije i izgradnje termoizolacije zidova, odnosno ugradnja fasade.

Građani koji su danas zaključili ugovor po projektima i mjerama energijske efikasnosti za smanjenje aero-zagađenja na području TK imaju 2 mjeseca roka za implementaciju nakon čega trebaju dostaviti dokaze Ministarstvu koje će isplatiti iznos sredstava u maksimalnom iznosu do 5000 KM, odnosno 50 % od onoga što su uložili.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO