Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonRekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Obnovljenu biblioteku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli posjetio je danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. Vlada Tuzlanskog kantona je kroz Program kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za 2023. godinu omogućila rekonstrukciju biblioteke. U biblioteku je uloženo više od 30.000 KM.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića jedan dio sredstava se odnosio na rekonstrukciju dok je veći dio sredstava uložen u nabavku opreme.

„Nabavljena oprema može se koristiti i kada dođemo u fazu da se Filozofski fakultet preseli u Kampus. Na ovaj način studenti će dobiti kvalitetnije uslove za rad a nama je važna poruka da mi ulaganjem u biblioteku ulažemo u znanje u učenje, u studiranje i da je to pravac kojem težimo“, kazao je ministar Omerović.

Riječ je o kontinuiranom ulaganju u oblast visokog obrazovanja jer je Vlada TK prethodne godine izdvojila više od 100.000 KM za unaprjeđenje ne samo nastavnog nego i naučnog procesa na Filozofskom fakultetu.

Dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić je kazala da kapaciteti čitaonice trenutno odgovaraju potrebama studenata Filozofskog fakulteta te izrazila nadu da će u daljem periodu biti i proširena.

„Ovo je jako važno za postizanje standarda osiguranja kvaliteta na Filozofskom fakultetu i procesa akreditacije studijskih programa jer novom opremom koja je nabavljena bit će omogućen pristup elektronskim bazama u kojima će studenti ali i uposlenici moći istraživati i pretraživati časopise.“

Filozofski fakultet je već završio akreditaciju dva klastera studijskih programa prvog i drugog ciklusa, rečeno je ovom prilikom.

„Sada se radi pisanje samoevaluacijskih izvještaja za treći klaster a bez akreditacije studijskih programa ne možemo govoriti ni o priznavanju naših diploma u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Jedan od kriterija je svakako i opremljenost odn. dostupnost građe za naučno-istraživački rad, kako studenata tako i nastavnog osoblja“, kazala je dekanica Delibegović Džanić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno