Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaRaspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze ceste Šićki Brod -...

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze ceste Šićki Brod – Dubrave – Kalesija

JP Autoceste FBiH su raspisale javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Šićki Brod- Dubrave – Kalesija, javlja Akta.ba. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 250.000 KM bez PDV-a, a rok za pružanje usluga je 6 mjeseci.

Razvojem brzih cesta u Federaciji BiH planirana je BC Šićki Brod – Dubrave – Kalesija (EL), dužine cca. 35 km. Realizacijom projekta kompletne brze ceste od Doboj istoka preko Šićkog Broda do Kalesije realizirat će se sve predviđene brze ceste kroz Tuzlanski kanton od krajnje zapadnog dijela u opštini Doboj Istok do istočnog dijela sa entitetskom linijom u općini Kalesija.

Time će područje istočno i zapadno od grada Tuzle dobiti savremenu komunikaciju i priključak sa regijom srednje i zapadne Bosne odnosno predviđena brza cesta će približiti spomenuto područje sa Koridorom Vc.

Funkcije nove saobraćajne veze bi bile:

• osiguranje povezanosti centara međunarodne, nacionalne i regionalne važnosti u širem području BiH i omogućavanje njihove veze sa međunarodnim centrima i saobraćajnim koridorima od interesa za BiH;

• povezivanje značajnih lokalnih središta;

• preraspodjela saobraćaja (saobraćajno olakšanje) na postojećoj putnoj infrastrukturi, koja ne pruža uslove pogodne za moderan i bezbjedan saobraćaj;

• poboljšanje kvaliteta putovanja, skraćivanje vremena putovanja i povećanje nivoa bezbjednosti na putevima u regionu;

• podržavanje razvoja policentrične mreže gradova i drugih naselja, koherentnog razvoja područja sa zajedničkim prostomo-razvojnim karakteristikama, međusobno dopunjavanje funkcija seoskih i urbanih područja i njihovo vezivanje

Projekt predstavlja ogromno poboljšanje u odnosu na mogućnosti koje pruža sadašnja cestovna komunikacija na istom pravcu. Dostignuti intenzitet saobraćaja na postojećoj cestovnoj mreži utiče na značajno smanjenje nivoa usluge. Takođe na nivo usluge u nepovoljnoj mjeri utiče i stepen izgrađenosti uz postojeću cestu. Značajno je spomenuti i blizinu aerodroma Tuzla čiji kapacitet saobraćaja i putnika već sada zahtjeva savremeniju saobraćajnicu koja bi iste opsluživala.

Pored gore navedenog opravdanje za planiranje projekta leži u činjenici da je u TEN- T mrežu uvršten koridor postojeće magistralne ceste M4 Doboj – Tuzla – Zvornik uz preporuku da se prava na TEN-T mreži planiraju kao saobraćajnice višeg ranga. Poboljšana komunikacija na ovom koridoru omogućila bi adekvatno povezivanje Tuzle i Banja Luke kvalitetnom cestovnom komunikacijom u okviru cjelokupnog razvoja naznačene TEN-T mreže.

Realizacijom projekta brze ceste od Doboja preko Tuzle do Kalesije i entitetske linije ostvarit će se povezivanje cestovnom komunikacijom adekvatnog nivoa usluge brze ceste

Planirana brza cesta će predstavljati najvažniji putni pravac kojim će se povezati regija zapadne Bosne sa regijom sjeveroistočne Bosne i Hercegovine koje sadrže najznačajniju koncentraciju ekonomskih i ljudskih resursa u zemlji, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Akta.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno