Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPrvi let Lumiwingsa iz Tuzle 18. decembra

Prvi let Lumiwingsa iz Tuzle 18. decembra

Grčka aviokompanija Lumiwings danas je zvanično uspostavila poslovanje sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Prvi avion će poletjeti 18. decembra ove godine, a na pet destinacija prijevoz putnika će se vršiti dva puta sedmično baznim avionom Boeing 737-700 kapaciteta 149 sjedišta.

Stockholm, Halmstad, Maastrich, Saarbrucken i Esbjerg gradovi su ka kojima će se po dva puta sedmično iz Tuzle zapućivati avion grčke aviokompanije Lumiwings.

Prvi let je planiran za 18. decembar ove godine za Stockholm, a već je počela i prodaja karata. Prema cjenovniku, one se trenutno kreću od 75 do 78 eura u jednom smjeru.

Kroz ugovor koji je danas potpisan između Međunarodnog aerodroma u Tuzli i aviokompanije Lumiwings definirano je i pozicioniranje jednog baznog aviona

“Potpisivanjem ovog sporazuma, uspostavljamo saradnju sa aviokompanijom Lumiwings koja će na Međunarodnom aerodromu Tuzla bazirati jedan avion i uspostaviti značajan broj aviolinija na koje su korisnici naših usluga već navikli. Dakle, već od 18. decembra 2023.godine ponovo uspostavljamo linije za Švedsku, Dansku, Holandiju i Njemačku, ali i po prvi put otvaramo avioliniju prema Turskoj, što je već dugo bilo želja građana Tuzlanskog kantona i šire regije”, rekao je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Očekivanja menadžmenta Lumiwingsa su da će uspostavljeni letovi biti dobro prihvaćeni od putnika te da će posebno pobuditi ponovni interes dijaspore jer od toga u konačnici uveliko zavisi uspjeh ovog projekta.

“Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po povoljnijim cijenama od danas nudimo avionskih karte po cijenama već od 75 eura za putovanja od 18.decembra 2023.godine. Obavještavamo putnike da će se avionske karte po ovim povoljnim cijenama brzo prodati”, kazao je odgovorni menadžer aviokompanije Lumiwings Dimitrios Kremiotis.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

U prvoj fazi projekta, pored pet država planirano je i uspostavljanje letova ka Turskoj, odnosno Istanbulu. Trenutno se čeka zvanično odobrenje za izmjenu prijevoznika, s obzirom da je operacije trebala obavljati crnogorska aviokompanija Air Montenegro.

“Trudili smo se da ispregovaramo sa tridesetak aerodroma u Evropi te smo tražili one koji daju što veće popuste, kako bi konačna cijena karte bila što povoljnija za naše putnike”, pojasnio je Halilčević.

Nakon što je Vlada TK osigurala dva i po miliona KM kao podršku ovom projektu, Međunarodni aerodrom Tuzla je raspisao javni poziv za sve aviokompanije koje imaju interesa i žele uspostaviti ili obnoviti letove prema drugim destinacijama.

U skladu s kriterijima javnog poziva ponuda aviokompanije Lumiwings proglašena je najpovoljnijom. Ovim će aerodrom, ali prije svega građani Tuzlanskog kantona, bh. dijaspore, kao i svi oni koji su u prethodnom periodu koristili usluge te zračne luke, ponovo imati na raspolaganju letove koji su ostali upražnjeni nakon što je Wizz Air povukao svoja dva bazna aviona.

“Međunarodni aerodrom Tuzla i njegov dalji razvoj su strateški element i projekat Tuzlanskog kantona. Također, neizostavan su segment svih strateških dokumenata i razvojnih planova kantona te mu se kao takvom mora posvetiti adekvatna pažnja. Kada je riječ o subvenciji, nju smo obezbijedili prije svega zbog putnika, naše dijaspore te pozitivnog utjecaja na trgovinu i turizam kantona”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Za razliku od svih aerodroma u našoj zemlji i okruženju, praksa subvencioniranja iz Tuzle je drugačija. Halilčević tvrdi da se načinom njene realizacije ide korak dalje u odnosu na ostale zračne luke.

“Praksa je da se subvencija izda u iznosu u kojem je planirana za jednu ili više linija, a da aviokompanija ima obavezu letjeti u određenom periodu. Međutim, kako bismo što više zaštitili javna sredstva, mi smo sada garancija aviokompaniji na način da im pokrivamo samo eventualne gubitke. Troškovi će se sravnjavati te će se eventualni gubitak nadoknaditi iz subvencije. Ukoliko se ovaj model dobro pokaže, njima vjerovatno od ljeta iduće godine neće trebati subvencija, pojasnio je Halilčević.

Sa tuzlanskog aerodroma trenutno tri destinacije pokriva Wizz Air, čiji avion leti ka dva aerodroma u Njemačkoj te jedan u Švicarskoj.

(Klix)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno