Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPromovisana i Upravi policije MUP-a TK uručena vozila

Promovisana i Upravi policije MUP-a TK uručena vozila

Svečana primopredaja i promocija novonabavljenih vozila i opreme za Upravu policije Tuzlanskog kantona upriličena je danas u prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli.  Ovom svečanom činu prisustvovali su član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Žarko Vujović, ministri u Vladi TK, poslanici u Skupštini TK, zastupnici u parlamentima na federalnom i državnom nivou, te predstavnici medija.

Na današnjoj svečanosti prikazana nova oklopna taktička vozila marke „Senator“, za čiju je nabavku Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 5,2 miliona KM. Osim navedenih vozila, za koje se kaže da su ono najbolje što se trenutno može naći na tržištu ovakve opreme, danas je promovirano i Upravi policije uručeno i tridesetak drugih vozila za potrebe službenika policije.

„Sigurnost je na prvom mjestu i to je preduslov za svaki drugi progres. Ovo je dio onoga što smo se obavezali i obećali, a to je usmjeravanje 15 miliona KM u tehničko-tehnološko i kadrovsko opremanje Uprave policije Tuzlanskog kantona i sigurno na ovome nećemo stati. Efekte ovih ulaganja u sigurnost očekujemo tek u narednom periodu, a cilj nam je osigurati što veći stepen sigurnosti svih naših građana, ali i poboljšati uslove i stvoriti službenicima policije preduslove za ostvarivanje još boljih rezultata“, kazao je danas premijer Irfan Halilagić ističući da je Tuzlanski kanton raspolaže najbolje opremljenim sastavom policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Dabogda nam ova vozila nikada ne trebala, to je ono prvo što mogu reći. Nažalost mjesto i vrijeme u kojem živimo opravdava svrhu nabavke ovakvih vozila i opremanja jedinica za podršku u slučaju da, prije svega treba neka asistencija i pomoć građanima i Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH. Želim pohvaliti i ambiciju Vlade TK da ovo realizuje, jer ovo je po prvi puta da Vlada Tk nabavlja ovakvu vrstu specijalističke opreme. Također, uz opremanje zadatak je i povećanje broja pripadnika ove jedinice“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Nabavljena vozila samo su dio ukupnih ulaganja u opremanje Uprave policije Tuzlanskog kantona. Osim njih, nabavlja se i radio oprema, uniforme, specijalistička oprema za potrebe kriminalističke policije, pištolji, balistička oprema, kompjuterska tehnika, duge cijevi, a i 200 kadeta je upućeno na školovanje na Akademiju.

„Činjenica da uz naša preostala dva transportera, ovih dana prema Federalnoj upravi policije će biti transportovan jedan ovakav transporter, a u proceduri je nabavka još tri transportera za Upravu policije MUP-a KS. To pokazuje da je Tuzlanski kanton i u ovome bio prvi i drago nam je da smo je prvi i okončali. Ova vozila će dati veću sigurnost službenicima policije u obavljanju njihovih poslova. Kad uputite službenike policije na složene zadatke, kao što je nažalost bio slučaj u Gradačcu, a pošaljete ih u običnim putničkim vozilima, onda šaljete „glinene golubove“ na cijev. Sada u sličnim situacijama mi policijske službenike šaljemo sa balističkom opremom i vozilima koja garantuju sigurnost od pješadijskog i ličnog naoružanja“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović dodajući da uz ovu opremu više niti jedan kriminalac neće biti siguran na području Tuzlanskog kantona.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO