Promovirane nove hraniteljske porodice

Nakon današnje promocije Tuzlanski kanton je  bogatiji za 18 certificiranih hranitelja. Riječ  je o promociji polaznika edukacije sa područja TK koji su pohađali edukaciju iz oblasti hraniteljstva za djecu. Nosilac provedbe edukacije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK, centrima za socijalni rad u TK i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Naglasivši da osnovni  motiv ljudi koji su ušli u proces certificiranja nije materijalna dobit, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić je kazao da je Vlada TK je obezbijedila 613.000 KM za oblast hraniteljstva za pokrivanje troškova hraniteljskih porodica odnosno troškova koji zahtijevaju oni koji su hranjeni u ovim porodicama.  

„Mi već imamo 97 osoba koje su uključene u hraniteljstvo i sa ovim novim certificiranjem otvaramo mogućnost za nova hraniteljstva, odn. da oni koji su prošli certificiranje i koji su osposobljeni od strane pet edukatora, u budućnosti kada se uvjeti ispune, također mogu pristupiti ovom važnom projektu kako bi sva djeca koja nemaju priliku da odrastaju u porodičnom okruženju imala tu mogućnosti.

Među devet porodica koje su danas certificirane je i porodica Husić iz Banovića koja nije mogla sakriti nestrpljenje da u njihov dom dođe dijete. Razumijevanje i zahvalnost porodicama poput ove iskazala je ovom prilikom socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banovići Elsada Softić koja se institucionalno bavi hraniteljstvom kao oblikom podrške i zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

„Sa ovom novom grupom i već postojećim hraniteljskim porodicama naš kanton broji oko 100 hraniteljskih porodica u kojima se nalazi na smještaju oko 105 djece i odraslih. U ovom segmentu Tuzlanski kanton je kanton sa najrazvijenijim hraniteljstvom na području FBiH. Ovaj broj hraniteljskih porodica nije ni blizu broja koji je potreban za smještaj sve djece u hraniteljske porodice jer  još uvijek imamo veliki broj djece koja se nalazi na smještaju u ustanovama socijalne zaštite“, kazala je Softić na današnjoj svečanosti te naglasila da iskustvo stručnjaka pokazuje da je hraniteljstvo daleko adekvatniji oblik zbrinjavanja djece u odnosu na smještaj u ustanove zbog činjenica da se odgoj i vaspitanje djece u hraniteljstvu obavlja u okviru porodice koja je po svojoj strukturi identična biološkim porodicama te samim tim obezbjeđuje daleko bolje pretpostavke za pravilan odgoj i razvoj djece.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *