Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPrije 80 godina u Kladnju je začeta obnova državnosti Bosne i Hercegovine

Prije 80 godina u Kladnju je začeta obnova državnosti Bosne i Hercegovine

Obilježavanje 80. godišnjice od boravka Josipa Broza Tita i članova Vrhovnog štaba  u Kladnju i naučni skup upriličen na ovu temu, bili su povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića Kladnju. Titova pećina, u blizini mjesta Plahovići kod Kladnja, je pećina u kojoj je tokom narodonooslobodilačkog rata, za vrijeme borbi za oslobođenje Kladnja i ostalih mjesta istočne Bosne, u junu 1943. boravio Tito. Usljed opasnosti od neprijateljske avijacije Tito prelazi iz Kladnja 1. jula 1943. godine ujutro u zaselak Plahovići, zapadno od Kladnja. Danju je radio radi u pećini, a spavao je u kući Muje Mazalovića. Ta kuća i danas odolijeva zubu vremena i svojom starinom predstavlja interesantan primjer stare bosanske gradnje. Ona je danas obnovljena i pretvorena u muzej sa stalnom postavkom, rečeno je danas.

„Činjenica da su upravo u Kladnju vršene pripreme za II zasjedanje AVNOJ-a, te da je upravo u Kladnju insistirano na pravovremenom održavanju i prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a, te obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, ovom događaju daju poseban značaj i stoga i Vlada Tuzlanskog kantona, ali i sve druge institucije moramo posebnu pažnju posvetiti i dati podršku obilježavanju ovakvih događaja“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, dodajući da je upravo u Kladnju „posijano sjeme i začet korijen obnove bosanskohercegovačke državnosti“.

„Današnjim događajem mi ukazujemo i na kontinuitet postojanja državnih institucija. Kontinuitet čiji je dio i kontinuitet postojanja Ustavnog suda BiH, osnovanog 1964. godine, a kojeg danas nastoje osporiti. Obilježavanje ovih događaja posebno je bitno danas kada su svoj zamah uzele snage koje negiraju državnost Bosne i Hercegovine i rade na njenom slabljenju. Posebno danas moramo istaknuti historijske činjenice i posebno danas moramo, snažnije nego ikad, raditi na okupljanju svih probosanskih snaga, bez obzira na nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost, jer samo tako možemo sačuvati jedinstvo naše jedine domovine“, zaključio je premijer Halilagić.

Podsjećamo, kasnije je, rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima Bosne i Hercegovine u noći 25/26. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu, ZAVNOBiH poslije 480 godina obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, potvrđen njen historijsko-politički i državno-pravni individualitet i formirana federalna jedinica Bosna i Hercegovina (praktično država) u Jugoslaviji, što je najznačajnija tekovina antifašističkog rata.

Organizator današnjeg događaja je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, SABNOR BiH, SABNOR TK, pokrovitelj je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a svojim učešćem i obraćanjem današnjem skupu na značaju je dao i ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, penzionisani redovni profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka, danas potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademik Mirko Pejanović.

FOTO:

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO