Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPremijer Halilagić sudjelovao na Prvom političkom forumu na visokom nivouna temu europskog...

Premijer Halilagić sudjelovao na Prvom političkom forumu na visokom nivouna temu europskog puta Bosne i Hercegovine

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić prisustvovao je danas održanom prvom političkom forumu na visokom nivou na temu europskog puta Bosne i Hercegovine. Organizatori ovog sastanka bili su komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajuća vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a u forumu učestvuju članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PS BiH, premijeri entiteta, premijeri deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH. S ciljem podrške naporima Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu, Politički forum na visokom nivou će pratiti provedbu koraka navedenih u preporuci Komisije i izvještavati o daljem napretku Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo Komisija je, u svom Mišljenju iz maja 2019. godine o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, utvrdila 14 ključnih prioriteta koje zemlja mora ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. U oktobru 2022., Evropska komisija je dala preporuku da Vijeće EU-a dodijeli status kandidata Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se poduzmu određeni koraci.

„Danas smo imali priliku čuti, i zbog toga nam je drago, da Europska unija ozbiljno razmišlja o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. U tom smislu očekuje se što hitnije postupanje na ispunjenju 14 prioritetnih uslova. Neki od njih su već realiziarani, a ono što je preostalo za sada se, još uvijek, tiču aktivnosti koje moraju biti poduzete na državnom nivou vlasti. U tom smislu očekujemo da oni ubrzaju svoje aktivnosti, a Tuzlanski kanton je više puta do sada pokazao našu spremnost za ispunjenje svega onoga što je bilo i što će biti obaveza kantonalnog nivoa. Spremni smo da odmah po donošenju regulative na državnom i federalnom nivou promptno sve naše propise uskladimo sa novom regulativom i u tom smislu Tuzlanski kanton može biti samo motorna snaga i pokretač svih promjena na kantonalnom nivou vlasti i sa sigurnošću mogu reći da se na naše postupanje kada je u pitanju europski put nikada neće čekati“, rekao je nakon današnjeg sastanka premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, dodajući da mjera ispunjenja uslova u pogledu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, nikada nije prezentirana kao takva, ali da je to mjera i prioritet nultog reda, da se kao takva podrazumijeva i da je nije potrebno posebno isticati.

Premijer Halilagić danas je posebno zatražio lakši pristup Bosne i Hercegovine pristupnim fondovima.

„Tuzlanski kanton je privredno najjači i izvozno orijentiran kanton sa izuzetno visokim stepenom pokrivenosti uvoza izvozom. Imajući to u vidu i našoj privredi, ali i građanima je potreban dodatni iskorak u smislu izgradnje infrastrukture, a u čemu bi nam sredstva Europske unije, pristupnih i predpristupnih fondova uveliko bila od pomoći“, zaključio je premijer Halilagić.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO