Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPremijer Halilagić „s obrazom“ otputovao u Brisel

Premijer Halilagić „s obrazom“ otputovao u Brisel

Premijer Tuzlanskog kantona prisustvovat će Drugom političkom forumu na visokom nivou na temu europskog puta Bosne i Hercegovine. Nastavak je to aktivnosti započetih u maju ove godine, a organizatori ovog sastanka su komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Cilj je praćenje provedbe koraka navedenih u preporuci Komisije i poticanje postupanja na ispunjenju 14 prioritetnih uslova.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, sve obaveze za kantonalni nivo vlasti su praćene i izvšavane, počevši od učešća u svim zajedničkim tijelima uspostavljenim Odlukom o sistemu koordinacije, kao i na izradi Programa integrisanja, pa sve do obaveza pojedinačno po određenim oblastima u kojima kantonalni nivo ima određene obaveze. Ono što je preostalo za sada se, još uvijek, tiče aktivnosti koje moraju biti poduzete na državnom nivou vlasti. 

„U tom smislu očekujemo da i državni nivo ubrza svoje aktivnosti, a Tuzlanski kanton je više puta do sada pokazao našu spremnost za ispunjenje svega onoga što je bilo i što će biti obaveza kantonalnog nivoa. Spremni smo da odmah po donošenju regulative na državnom i federalnom nivou promptno sve naše propise uskladimo sa novom regulativom. Sa sigurnošću mogu reći da se na naše postupanje kada je u pitanju europski put nikada neće čekati“, rekao je danas pred nastupajući sastanak u Briselu premijer Halilagić.

„Poseban iskorak Tuzlanski kanton je načinio u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala (ključni prioritet 7). Još 2021. godine smo osnovali Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, donijeli Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, Uredbu o sadržaju i načinu vođenja registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u Tuzlanskom kantonu, a u avgustu 2023. godine na web stranici Ureda smo i javno objavili Registar podataka o nosiocima javnih funkcija i imovini u Tuzlanskom kantonu“, kazao je danas premijer Halilagić. 

Osim navedenog, a u vezi sa ovim ključnim prioritetom, Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona, permanentno radi na osiguranju efikasne saradnje između Uprave i nadležnih tužilaštava, uz tendenciju unapređenja proaktivnog rada policijskih službenika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a značajan napredak je učinjen i u realizaciji Ključnog prioriteta 13 koji se odnosi na unaprjeđenje zaštite i inkluzije ranjivih grupa (mladi, osobe sa invaliditetom, djeca, romska zajednica, migranata i tražilaca azila, kao i raseljenih lica i izbjeglica), a što je realizovano kroz postojeće programe, raspodjelu budžetskih sredstava i subvencije.

„Sve navedeno pokazuje da je Tuzlanski kanton na vrijeme izvršio svoje obaveze u pogledu procesa pridruživanja europskim integracijama, te da ni u čemu ne zaostajemo, niti se na naše postupanje čekalo. U određenim stvarima čak mislim da smo i jedni od lidera. Imajući u vidu rezultate našeg rada, možemo sa sigurnošću reći da „s obrazom“ idemo u Brisel prezentirati ono što smo uradili u prethodnih skoro dvije godine dana“, zaključio je premijer Halilagić.

U Forumu učestvuju članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PS BiH, premijeri entiteta, premijeri deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO