Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPredstavnici Svjetske banke razgovarali o finansiranju upravljanja otpadom

Predstavnici Svjetske banke razgovarali o finansiranju upravljanja otpadom

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić sa saradnicima prisustvovala je radnom sastanku predstavnika Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i gradova i općina sa područja TK u vezi sa finansiranjem projekata iz oblasti upravljanja otpadom.

Sastanak je organizovan kako bi predstavnici Svjetske banke dobili dodatne detalje od predstavnika komunalnih preduzeća i nadležnih institucija Gradačca, Gračanice, Živinica, Banovića, Lukavca i Kalesije o projektima koje su, u koordinaciji sa resornim kantonalnim ministarstvom, dostavili u prethodnom periodu.

„Mi u Tuzlanskom kantonu smo u potrebi za rješavanjem ovog problema a to je pokazalo i ovih 6 općina i gradova koji su uradili projekte“, kazala je ovom prilikom ministrica Ajšić naglasivši da je problem nedostatak sredstava.

Predstavnica Svjetske banke u BiH, vođa projekta Noriko Oe rekla je da je svrha sastanka bolje upoznavanje sa projektima koje su lokalne zajednice delegirale te da su im detalji o svakom pojedinom projektu neophodni u fazi kada pripremaju novi projekat čiji početak očekuju krajem jeseni.

Nakon što su saslušali planove za buduće upravljanje otpadom predstavnici Svjetske banke zaključili su da su svi projekti prihvatljivi te da bi se mogli finansirati iz projekta Svjetske banke. Potencijalni problem, rečeno je ovom prilikom, je što nije riječ o sredstvima grantova nego o kreditnom zaduženju.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO