Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPredloženo da đaci u osnovnim i srednjim školama u TK nose uniforme...

Predloženo da đaci u osnovnim i srednjim školama u TK nose uniforme i kecelje

Stranke opozicije u Tuzlanskom kantonu podnijele su inicijativu u Skupštini TK kojom traže uvođenje uniformi, odnosno, kecelja u svim osnovnim i srednjim školama, piše portal Balans.

– Upotreba uniformi/kecelja je praktična iz više razloga. Prvenstveno naglašavamo socijalnu komponentu, naime na ovaj način se ne ističu socijalne razlike, odnosno imovinske/materijalne prilike porodica iz kojih djeca dolaze, tj minimiziraju se tzv. vizuelni socijalni markeri i segregacija između djece iz imućnijih porodica i djece iz porodica s nižim materijalnim prihodima, čime se direktno utječe na percepciju i samopercepciju učenika u školi.

Također kecelje podstiču osjećaj pripadnosti određenom školskom okruženju i promoviraju zajedništvo. Porodice bi na ovaj način uštedjele i na kupovini odjeće za školu. Bitnim smatramo i da su djeca u uniformama/keceljama zasigurno uočljivija vozačima u prometu, dok se slobodno kreću na putu od kuće do škole, ali i da su stranci u školskom dvorištu lakše uočljivi.

Smatramo važnim istaknuti i da se korištenjem školskih uniformi/kecelja ne brišu individualne karakteristike pojedinaca nego poduzima jedan od koraka podsticanja odgoja zdravijeg društva u kojem ćemo se ravnopravno i zdravo natjecati i isticati u znanju, kvalitetama, dobrim osobinama i dostignućima, a minimizirati socijalna raslojavanja u školskom periodu koji je izrazito osjetljivo razdoblje za mentalni razvoj i stvaranje pozitivne slike o sebi i drugima – stoji u inicijativi koju potpisuju Mirela Memić iz SDP-a, Silva Banović iz NIP-a i Husein Tokić iz SD BiH.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO