Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPotpredsjednik FBiH Refik Lendo posjetio Tuzlanski kanton

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo posjetio Tuzlanski kanton

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo se susreo danas sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem. Ovom prilikom premijer Halilagić je prezentirao rad Vlade Tuzlanskog kantona, kako u prethodnih godinu dana, tako i glavne smjernice i model rada koji je planiran za naredni period. Poseban interes kada je u pitanju rad Vlade u narednom periodu, potpredsjednik Lendo je iskazao za pitanja saobraćajne infrastrukture i deblokade Tuzlanskog kantona, izgradnju Kampusa Univerziteta, te sanaciju stanja na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

„Uz prezentaciju načina rada Vlade Tuzlanskog kantona i mjera koje smo i koje planiramo realizirati, fokus našeg današnjeg razgovora bila je putna infrastruktura i neophodnost intenzivnijeg ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u Tuzlanskom kantonu. U tom smislu upoznali smo potpredsjednika Lendu sa našim planom da pripremimo deklaraciju koju ćemo ponuditi na potpis svim zastupnicima i zvaničnicima na nivou Federacije BiH i državnim institucijama vlasti, a koji dolaze sa područja našeg kantona. Ta deklaracija bit će zajednička inicijativa i obaveza svih naših predstavnika da se snažnije založe za realizaciju projekata koji će doprinijeti boljoj saobraćajnoj povezanosti Tuzlanskog kantona sa Sarajevom na jugu, Brčkim i Orašjem na sjeveru, te prema Doboju i konekciji na autoput Vc na zapadu“, kazao je premijer Halilagić ističući da se radi o interesu građana Tuzlanskog kantona, a ne političkih opcija, te da, s tim u vezi, očekuje jednoglasnu podršku svih pojedinaca i političkih opcija ovoj aktivnosti.

Potpredsjednik Lendo se pohvalno izrazio o dosadašnjim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona, s posebnim akcentom na timski rad svih članova Vlade. Posebno je pohvalio činjenicu i model rada Vlada po principu obećanja/mjera i izvršenja, te transparentnosti rada i njene fokusiranosti prema potrebama građana Tuzlanskog kantona.

„Cilj moje današnje posjete je da nastavimo saradnju federalnog i kantonalnog nivoa vlasti i ja kao potpredsjednik Federacije BiH ću nastojati da pomognem gdje god to budem mogao. Federacija je institucija građana Federacije BiH i nema niko pravo da filtrira sredstva i da blokira investiranje u Tuzlanski ili neki drugi kanton. I zakonska i politička i moralna obaveza svih nivoa vlasti je da javna sredstva moraju ulagati tamo gdje je to neophodno. Stoga očekujem i od državnih i od federalnih institucija vlasti da se ništa slabije ne odnosi prema ovom kantonu. Neka pokažu da im je stalo do ovog dijela BiH i da, sa premijerom i Kantonalnom vladom vide šta se može i treba realizirati. To građani i Tuzlanskog kantona i Federacije očekuju i od mene i od kantonalnog premijera, ali i od Nikšića i institucija BiH“, kazao je danas potpredsjednik Lendo.

Prethodno današnjem sastanku potpredsjednik Lendo, premijer Halilagić i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Skopljak položili su cvijeće i odali počast nevino stradaloj mladosti na tuzlanskoj Kapiji.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO