Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPotpisan ugovor o kupovini zemljišta za novi općinski sud u Lukavcu

Potpisan ugovor o kupovini zemljišta za novi općinski sud u Lukavcu

Ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Nataša Marošević potpisala je danas sa gradonačelnikom Lukavca Edinom Delićem Ugovor o kupoprodaji nekretnine za izgradnju nove zgrade Općinskog suda Lukavcu. Riječ je o građevinskom zemljištu, površine od 3.115 m2 po cijeni od 249.200 KM na kojem je planirana izgradnja nove zgrade koja bi služila za potrebe Općinskog suda u Lukavcu.

 „Rješavanje dugogodišnjeg problema s kojim se susreće Općinski sud u Lukavcu, a zbog čega brojne otežavajuće okolnosti imaju građani i privredna društva u ovom gradu počelo je u septembru ‘22. godine kada je potpisan Protokol o načinu regulisanja međusobnih obaveza između Vlade Tuzlanskog kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskog suda u Lukavcu i Grada Lukavac“, kazala je ovom prilikom ministrica Marošević naglasivši da je u svemu bila značajna podrška Skupštine i Vlade TK.

Gradonačlenik Delić je kazao da je „Lukavac značajna sredina kako na području TK tako i BiH, po broju stanovnika, površini i po industrijskom intenzitetu sa preko 2000 privrednih subjekata a kao takva i lokalna sredina koja treba operativan i funkcionalan sud“.

„Ovakvim modelom rješavanja pitanja izgradnje jedne od pravosudnih institucija je prvi put primijenjen princip finansiranja izgradnje iz domaćih resursa. Prema izvještaju koje je ispostavilo VTSV prije nepune 2 sedmice u BiH je izgrađeno i rekonstruisano preko 40 pravosudnih institucija gdje je uloženo više od 28 miliona eura. Međutim, ovaj princip finansiranja je prvi put primijenjen u TK i mi smo zaista ponosni na to“, kazala je predsjednica Općinskog suda u Lukavcu Enisa Hankić. 

 Općinski sud u Lukavcu formiran je 1953. godine i u svom postojanju nikada nije imao namjensku, potrebama prilagođenu zgradu što je bio limitirajući faktor za postizanje kvalitetnijih rezultata rada. Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu steći će se uslovi za efikasniji i kvalitetniji rad ove pravosudne institucije, što je u bitnom i prioritetan zadatak pravosuđa BiH u cjelini, naglašeno je ovom prilikom.  

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO