Pojačane aktivnosti Uprave policije MUP-a TK u toku novogodišnje noći

Nova godina je na pragu. Praznična euforija se osjeti u zraku a svi građani se pripremaju za doček nove 2023 godine. Uprava policije MUP-a TK će, povodom novogodišnjih praznika, kada se očekuje povećan tranzit ljudi na području Tuzlanskog kantona, intenzivirati aktivnosti na terenu u cilju očuvanja stepena sigurnosti građana.

” Tako da ćete uočiti pojačano prisustvo policijskih službenika kako na magistralnim putevima, važnijim putnim pravcima, raskrsnicama, centralnoj gradskoj zoni, gradskim ulicama. U novogodišnjoj noći i za doček Nove godine uočit ćete i pojačano prisustvo policijskih službenika koji će nadzirati javni red i mir“, kazala je Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Osim aktivnosti na očuvanju javnog reda i mira, pripadnici Uprave policije MUP-a TK pojačano će kontrolisati i vozače, odnosno poštivanje saobraćajnih pravila i propisa. Iz Uprave policije podsjećaju građane da za volan, ni u kom slučaju ne sjedaju pod dejstvom alkohola, niti da pristaju na vožnju sa nekim ko je u alkoholisanom stanju. Osim što je vožnja pod dejstvom alkohola kažnjiva po zakonu, takvim postupcima mogu dovesti u pitanje svoj ili tuđi život. Ovih dana primjetna je i velika gužva na saobraćajnicama, te je potreban poseban oprez i izbjegavanje incidentnih situacija.

“Apelujem na vozače u saobraćaju da budu strpljivi u saobraćaju, zato što imamo pojačan promet, imamo goste iz inostranstva. Suzdržite se od upotrebe alkohola, nemojte koristiti mobitel, prilagodite svoju vožnju i brzinu i drugim saobraćajnim znakovima i propisima“, navodi Sprečić.

Iz Uprave policije MUP-a TK napominju da će tokom novogodišnje noći imati i dežurne timove u policijskim upravama koji će biti spremni da odgovore po potrebi. Pored toga, iz Uprave policije apeluju na građane da svojim savjesnim ponašanjem olakšaju u očuvanju javnog reda i mira u najluđoj noći u godini, te da ne koriste pirotehnička sredstva.

“Napominjem građanstvo ovom prilikom da je kupovina, prodaja, nuđenje na prodaju, upotreba pirotehničkih sredstava po Zakonu o javnom redu i miru TK zabranjena i kažnjiva je i vrši se oduzimanje predmeta“, istakla je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK

I ako su dijelom postali tradicija svih vrsta slavlja na ovim prostorima, petarde, odnosno pirotehnička sredstva mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje djece sa poteškoćama u razvoju, kućnih ljubimaca, ali i uličnih pasa i mačaka. No petarde djeluju uznemirujuće i na osobe sa PTSP – om i malu djecu. Sve ovo trebalo bi biti apel na savjest svakog pojedinca da nekoliko minuta ličnog zadovoljstva upotrebom pirotehničkih sredstava, zamijene osjećajem za druge, kako bi svi uživali u novogodišnjoj noći bez straha i uznemiravanja, jer na kraju krajeva svi na to imaju pravo!

(RTV Slon)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *