Podržani projekti i programi u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić potpisao je danas ugovore sa korisnicima koji su aplicirali za sredstva podrške u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti.

„Imamo 68 korisnika koji su zadovoljili uslove i kriterije za podršku manifestacijama u oblasti kulture i 11 korisnika za izdavaštvo. Vlada TK i resorno ministarstvo za ovaj javni poziv iz oblasti kulture namijenili su iznos oko 140.000 KM te nešto više od 12.000 KM za izdavaštvo.“, kazao je ovom prilikom ministar Gazdić naglasivši da je ukupni iznos za kulturu u visini od 200.000 KM nedovoljan te da će Ministarstvo za kulturu, sport i mlade sa Vladom TK „nastojati da poboljša izdvajanja za ovaj segment kako bi imali mogućnost podržati sve zahtjeve koji su kvalitetni i od interesa za Tuzlanski kanton.“

Predsjednik KUD Puračić Hazim Osmanović zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci.

„Danas potpisujemo ugovor vezano za implementaciju projekta „Igre, pjesme i običaji sa Ljuštaka“. Prvi put da nije u pitanju manifestacija. Radi se o koreografiji koju ćemo pripremiti a vezano za naše mjesto, mikrolokaciju Puračić“, kazao je Osmanović.

Jedan od  podržanih je i projekat profesora sa Filozofskog fakulteta. Redovna profesorica na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić kao predstavnik grupe kolega koje rade na projektu Bosanskohercegovačka prezimena kaže da je ovo prvi put da su dobili sredstva koja će im pomoći u istraživačkom radu.

„Sada smo dobili sredstva za 4. knjigu odnosno treći tom Bosanskohercegovačkih prezimena i u okviru bosanske antroponimije mi radimo na tome projektu tako da je ovaj potez Ministarstva za kulturu, sport i mlade iznimno pohvalan i dobar, s obzirom da se mi istraživači sami finansiramo od svojih ličnih sredstava“, kazala je profesorica Turbić-Hadžagić.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *