Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPodrška resornog ministarstva javnim preduzećima u TK za projekte iz zaštite okolice

Podrška resornog ministarstva javnim preduzećima u TK za projekte iz zaštite okolice

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić potpisala je ugovore sa 16 javnih preduzeća koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i realiziraju projekte na području Tuzlanskog kantona. Ministarstvo je obezbijedilo iznos od 700.000 KM a maksimalan iznos koji su preduzeća mogla dobiti je 50.000 KM po prijavljenom projektu.

„Postalo je praksa svake godine da na jedan način podupiremo javna preduzeća i unaprijedimo njihov rad i poslovanje“, kazala je ovom prilikom ministrica Ajšić. „Ove godine smo na javni poziv imali pristiglih 20 prijava. Od tih 20 je danas upriličeno potpisivanje sa 16 odabranih preduzeća po javnom pozivu“.

Javnim konkursom prikupljene su prijave javnih preduzeća za dodjelu sredstava koje se odnose na projekte iz zaštite okolice. U fokusu je provedba energetskih programa, unaprjeđivanje i izgradnja infrastrukture za zaštitu okoliša (nabavka vozila, kontejnera) i zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti.

„Ovo su prvenstveno projekti zaštite okolice i većinom su se javila komunalna javna preduzeća koja iskazuju potrebu za nabavkom kontejnera, vozila za odvoz smeća i slično. Također su se prijavila javna preduzeća za projekte energijske efikasnosti za ugradnju stolarije,  za izmjenu postojeće rasvjete u njihovim objektima, za primjenu energijski efikasne led rasvjete, također i vodovod i kanalizacija, gdje će pratiti efikasnost u vodovodnim i kanalizacionim mrežama“, pojasnila je ministrica Ajšić.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO