Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonOdobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević  potpisala je danas ugovore sa kandidatima iz boračke populacije i poslodavcima koji su ostvarili pravo po projektu za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca i članova njihovih porodica za 2023. godinu. Zbog nedovoljnog odziva i neutrošenih namjenskih sredstava Ministarstvo za boračka pitanja po drugi je put objavilo javni poziv i danas je potpisano 34 novih ugovora.

 „Mi ovo posmatramo kao jednu cjelinu i mogu reći da je u ovom javnom pozivu, za koji su Ministarstvo i Vlada TK izdvojili preko 2 miliona KM, zaposleno 98 lica iz oblasti boračke populacije. Ostat će oko 500.000 KM neutrošenih sredstava i meni je žao zbog te činjenice. Voljela bih da danas potpisujemo više ugovora. Na taj način bismo utrošili kompletnu cifru od 2 miliona ali evo pozivam ih za iduću godinu jer ćemo ovaj program još obogatiti i podići pojedinačne iznose koji se sada kreću od 10 hiljada po pojedincu“, kazala je ovom prilikom ministrica Dizdarević. 

U ponovljenom javnom pozivu uslove su ispunili demobilisani borci i članovi njihovih porodica sa područja cijelog kantona te odobrena sredstva za 22 projekta iz oblasti samozapošljavanja i 12 projekata iz oblasti zapošljavanja, za što je izdvojeno 415.000 KM.

 Prema riječima ministrice Dizdarević resorno ministarstvo iduće godine namjerava povećati pojedinačne iznose kao i ukupnu stavku. „Svakako pozivam i sve one koji imaju ambicije i koji imaju entuzijazma, koji imaju neke ideje da se prijave na te javne pozive jer mislim da je zapošljavanje jedno sistemsko rješavanje svih životnih pitanja kako pojedinca tako i porodice.“

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno