Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonOdobrena kupovina zemljišta za izgradnju PU Živinice

Odobrena kupovina zemljišta za izgradnju PU Živinice

Vlada je danas dala saglasnost za kupovinu zemljišta neophodnog za izgradnju objekta Policijske uprave Živinice. Radi se o zemljištu koje je trenutno u vlasništvu „Konjuh” d.d. za proizvodnju, promet i usluge Živinice –u stečaju, a za nabavku ovog zemljišta Budžetom je već planirano 903.896,32 KM. Ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović je ovlašten da, u ime Tuzlanskog kantona – Vlade Tuzlanskog kantona, izvrši kupovinu navedenih nekretnina putem učestvovanja u usmenom nadmetanju po Oglasu o prodaji nepokretne imovine, te da kod nadležnih organa i institucija podnosi zahtjeve i preduzima sve druge neophodne radnje u cilju uknjižbe prava vlasništva i posjeda, te stvaranja preduslova za uknjižbu , kao i da kod nadležnog zemljišnoknjižnog ureda i katastra nekretnina podnese zahtjev za upis prava vlasništva i posjeda u korist Tuzlanskog kantona. Podsjećamo, zgrada u kojoj je trenutno smještena PU Živinice, Policijska stanice Živinice, Odjeljenje kriminalističke policije PU Živinice, te Odsjek za administraciju, je u izrazito lošem infrastrukturnom stanju, te svojim kapacitetom ne zadovoljava ni minimalne uslove za nesmetano funkcionisanje i rad uposlenika. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je, kao jedan od prioritetnih projekata, planiralo rješavanje navedenog problema čime bi Živinice, a prije svega građani i uposlenici, dobili zgradu koja bi po svim parametrima ispunjavala kriterije i standarde savremene, profesionalne policijske uprave.

Ostale odluke

Na danas održanoj sjednici Vlada se upoznala sa Informacijom o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramod Mittal  i drugih protiv Bosne i Hercegovine i Informacijom Pravobranilaštva BiH o pokrenutom arbitražnom postupku  u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo. S tim u vezi Vlada se danas izjasnila da nije u mogućnosti prihvatiti ponuđeni tekst Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa arbitražnim postupkom u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac, tužitelja Pramod Mittal i drugi protiv tužene Bosne i Hercegovine, iz razloga što je stava da niti jednim svojim aktom, ili aktom, postupkom, radnjom ili drugim činjenjem bilo kog drugog kantonalnog organa uprave nije učestvovala u eventualnom isključivanju ili oduzimanju upravljačkih prava firme tužioca u upravljačkoj strukturi firme „GIKIL“ d.o.o. Lukavac. Podsjećamo GIKIL d.o.o. je privredni subjekat je nastao ugovornim odnosom firme tužioca i firme KHK Lukavac, te da je to čisti poslovni odnos ta dva privredna subjekta, od kojih je drugi osnivač zajedničke firme, odnosno KHK Lukavac zbog svoje prezaduženosti, a po tužbama više povjerilaca ušla u stečajni postupak. To je opet u nadležnosti pravosudnih, a ne izvršnih organa vlasti, navodi se u današnjem zaključku. Ipak Vlada Tuzlanskog kantona u svakom slučaju je opredjeljenja da će u započetom arbitražnom postupku Pravobranilaštvu BiH pružiti formalno-pravnu, tehničku i svaku drugu pomoć prema dostavljenim zahtjevima, te je u tom smislu formirala i Radnu grupu i zadužila sve kantonalne organe, preduzeća, ustanove i druge institucije da po zahtjevu Radne grupe dostave svu raspoloživu dokumentaciju ukoliko se ista nalaze pod njihovim nadzorom, kao i sve raspoložive informacije relevantne za predmetni postupak.

Vlada je danas dala saglasnosti na pravilnike o vrstama vlastitih javnih prihoda u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Upravi policije. Ovim dokumentima utvrđeni su načini evidentiranja i korištenja sredstava koje Ministarstvo i Uprava policije ostvare na tržištu i u tržišnim uslovima, a koje ne predstavljaju osnovnu djelatnost ovih organa.

Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda vlade TK.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO