Od nove godine u TK u primjeni samo elektronske zdravstvene legitimacije

U maju prošle godine, Zavod zdravstvenog osiguranja TK počeo je izdavati elektronske legitimacije, koje su već u primjeni, uz mogućnost korištenja onih u papirnoj verziji. Od 1. januara ta verzija legitimacije će u potpunosti biti ukinuta.

”Negdje preko 350 hiljada e-legitimacija je izrađeno, isprintano i osigurana lica su preuzela te zdravstvene legitimacije i koriste ih. Uzimajući u obzir da je u TK nešto malo više od 380 hiljada osiguranih lica, dolazimo do podatka da vrlo mali broj nije iskoristio to pravo”, navodi Riad Kurtalić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

To je oko 10 posto stanovništva Tuzlanskog kantona.

Osiguranici će moći zahtjev za elektronsku legitimaciju podnijeti do kraja godine u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja. Već od 1. janaura to će moći uraditi samo određene kategorije kako bi mogli nesmetano koristiti zdravstvene usluge.

”Od prvog januara 2024. godine e-legitimaciju odnosno zahtjev za e-legitimaciju će moći podnijeti samo lica koja prvi put ulaze u osiguranje, poput novorođenčadi ili lica koja nisu imala zdravstveno osiguranje. Treba reći da nisu zabilježene gužve ni u jednoj poslovnici Zavoda, osigurano lice danas podnosi zahtjev, sutra je ona spremna za preuzimanje i stavlja se u funkciju da je može koristiti”, ističe Kurtalić.

(RTV Slon)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *