Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonO ubistvima u Gradačcu istraga do sada pokazala da nadležne institucije nisu...

O ubistvima u Gradačcu istraga do sada pokazala da nadležne institucije nisu zakazale

Nakon gotovo tri mjeseca od trostrukog ubistva u Gradačcu, koje je 11. augusta počinio Nermin Sulejmanović, predstavnici Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona obratili su se javnosti navodeći da ove institucije nisu zakazale na dan ubistava, te kako je utvrđeno da niko iz Policijske uprave iz ovog mjesta nije sarađivao s ubicom.

Postupajući tužitelj Dalibor Bingas negirao je na konferenciji za medije da se suspendirana policijska službenica Dženana Selimović dovodi u vezu s Nerminom Sulejmanovićem, koji je 11. augusta 2023. godine u Gradačcu ubio Nizamu Hećimović u prisustvu maloljetnog djeteta, zatim usmrtio još dvije osobe – oca i sina Đengiza i Denisa Ondera, dok je dvojicu muškaraca i jednu ženu ranio. Nekoliko sati kasnije, nakon što ga je policija pronašla, Sulejmanović je izvršio samoubistvo.

“Ništa ne ukazuje da je neko sarađivao, pogotovo od policijskih službenika, s počiniocem Nerminom Sulejmanovićem. Drugi zaključak je da nije ni bilo potrebe da se s njim sarađuje po tom pitanju i dostavljaju neke informacije. Pitao je tetku da li je ona došla i prije nego je Nizama došla u njenu kuću. Raspitivao se i kod taksiste da li je njegova taksi služba odvezla Nizamu kod tetke u njenu kuću”, kaže tužilac, kao i da je Sulejmanović svakodnevno obilazio oko kuće tetke ubijene Hećimović.

Pojasnio je da je Sulejmanović očito imao sumnju da se Nizama nalazi u kući porodice Pamuković, zbog čega je i došao 11. augusta.

“Tetki Zijadi Pamuković prijeti da će je ubiti ako mu ne saopći gdje je Nizama, i u tom momentu se čulo dijete koje je zaplakalo. Tada je izvršio napad na kuću koji je prethodio odvođenju Nizame i ubistvu”, ispričao je Bingas novinarima na konferenciji koja se održava gotovo tri mjeseca nakon ubistava koja je Sulejmanović prenosio uživo na Instagramu.

Još nekoliko policijskih službenika je suspendirano zbog, kako je rekao Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, teže povrede službene dužnosti, odnosno sumnje u njihovo profesionalno ponašanje. Konkretno, postoje sumnje na druženje s kriminalno aktivnim licem i nepoštivanje Kodeksa ponašanja policijskog službenika.

“Slučaj suspenzije i eventualnog postupka disciplinske odgovornosti nije povezan s planiranjem i izvršenjem ubistava koja je počinio Sulejmanović”, rekao je Korman, negirajući da suspenzija policajke Selimović ima veze sa slučajem Sulejmanović.

Glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić je kazao da je utvrđeno da nije bilo protupravnog djelovanja nadležnih.

“Nema protupravnog djelovanja ovlaštenih službenih osoba, niti iz Policijske uprave Gradačac, niti protiv pravnog djelovanja suca koji je radio na ovom predmetu “, rekao je Ljubić.

Detektor je ranije pisao da je Općinski sud u Gradačcu odbio zahtjev MUP-a Tuzlanskog kantona za izricanje mjere “zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju”, kao i zabrane približavanja Sulejmanovića Nizami Hećimović.

U ova dva i pol mjeseca, koliko već istraga traje, saslušano je 40 svjedoka, rečeno je na konferenciji za medije.

Medijima je rečeno da u dosadašnjem toku istrage još nije “otključan“ Sulejmanovićev telefon, jer je riječ o Iphone-u.

U Detektor Magazinu ranije smo govorili da je najava ubistva uživo na Instagramu i snimak stradanja Nizame Hećimović iz Gradačca bio dostupan više od tri sata na ovoj društvenoj mreži, što je ogolilo probleme bh. policijskog sektora da zaštiti javnost.

Desetine hiljada osoba, među kojima je bilo i djece, pogledali su te snimke, a posljedice mogu biti ozbiljne i dugoročne.

BIRN BiH

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO