Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonNa području Tuzlanskog kantona akcija FUP-a 'Live', uhapšene tri osobe

Na području Tuzlanskog kantona akcija FUP-a ‘Live’, uhapšene tri osobe

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas provode operativnu akciju kodnog naziva „Live“ na području tog kantona, vezano za dokumentovanje osoba koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iznuda i ugrožavanje sigurnosti.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Tuzli, uhapšene su tri osobe – R.J., S.M. i A.H., dok je za dvije DŽ.M. i P.J. raspisana operativna potjernica. Postupajući po Naredbi nadležnog suda, vrše se pretresi objekata na pet lokacija na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni, a do sada je pronađeno i oduzeto vatreno oružje, automatska puška i pištolj koji su korišteni za prijetnje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, dokumentacija, skupocjeno vozilo i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Naime, osumnjičeni su od kraja 2022. godine, poduzimali aktivnosti na iznuđivanju određenih suma novca, te upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo prema osobama F.F., Š.S. i A.F., kao i članovima njihovih porodica.

Osumnjičene osobe su od ranije poznata policijskim i pravosudnim institucijma po vršenju različitih vrsta krivičnih djela, kako na području Bosne i Hercegovine, tako i na području zemalja Evropske unije, od čega su stekli veliku materijalnu korist, kao i nekretnine na području Tuzlanskog kantona, te su u više navrata pravosnažno osuđeni, a pojedini su bili i na izdržavanju zatvorske kazne.

Navedene osobe će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu podršku u akciji pružaju policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona, saopćeno je iz FUP-a.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO