Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonNa listi čekanja za radioterapiju 106 pacijenata iz TK

Na listi čekanja za radioterapiju 106 pacijenata iz TK

Onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona i dalje terapiju ne dobijaju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, već u drugim bolnicama u Federaciji BiH, jer ne radi linearni akcelerator. Nabavka novog uređaja je pokrenuta prvobitno 30. marta, ali je Ured za razmatranje žalbi, javnu nabavku poništio. Postupak je ponovo pokrenut 23. oktobra, a do nabavke tog uređaja, pacijenti će ili čekati, ili ići u druge bolnice da prime terapiju, piše RTV Slon.

– Niko od pacijenata praktično nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Kliničkom centru u Mostaru, Kliničkom centru u Sarajevu i Kantonalnoj bolnici u Zenici, po hitnom protokolu – navodi dr. Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Igor Hudić kaže da se trenutno na listi čekanja za radioterapijski tretman nalazi 106 pacijenata.

– Ono što je bitno reći je da od tog broja, samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca. Optimalno započinjanje radioterapijskog tretmana je do dva mjeseca – ističe on.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO