Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonMinistar Socijaldemokrata BiH u Tuzli podnio ostavku jer lukavački ogranak ne želi...

Ministar Socijaldemokrata BiH u Tuzli podnio ostavku jer lukavački ogranak ne želi sa SDA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Emir Begić podnio je ostavku na tu funkciju, a nju treba prihvatiti Kantonalna skupština. Ovakav potez uslijedio je nakon rascjepa koji se dogodio u Socijaldemokratama BiH, odmetanjem ogranka iz Lukavca, kojem pripada i Begić.

Kao što je poznato, neslaganja u vezi s učešćem u vlasti u Tuzlanskom kantonu doveli su do rascjepa unutar SDBiH. Dok vrh stranke ide u koaliciju sa SDA, lukavačka grupacija okrenula se djelovanju sa “Trojkom”, odnosno “Osmorkom”.

U lukavačkoj grupaciji pored gradonačelnika Edina Delića nalazi se i Emir Begić, koji je u aktuelnom izbornom ciklusu izabran za zastupnika u Skupštini TK. Inače, Begić je još uvijek ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kantonalnoj vladi koja djeluje u tehničkom mandatu, do izbora i imenovanja novog saziva.

Govoreći o razlozima podnošenja ostavke na funkciju kantonalnog ministra, Begić je naveo da su oni poznati.

“Gradska organizacija Socijaldemokrata BiH Lukavac koja me predložila i podržala na ovo mjesto, ima zvaničan stav, odnosno zaključak da ne želi biti dio vlasti u kantonu sa SDA. Stoga je logičan slijed da ja ne mogu učestvovati u takvoj vladi, ukoliko me Gradska organizacija SD BiH Lukavac ne podržava. Tražili su od mene da podnesem ostavku, smatram da je to najmanje što sam mogao uraditi, to je korektno s moje strane, nemam drugih razloga, to su jednostavno politička previranja na kantonu”, naveo je Begić.

Rascjep u SD-u, odmetnuo se ogranak iz Lukavca koji ide pod krilo “Osmorke”

Begićevu ostavku sada trebaju podržati zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona. Delić, Begić i ostali članovi Gradske organizacije u Lukavcu još uvijek su dio SDBiH jer stranka nije donijela drugačiju odluku.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO