Utorak, 19 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonMinistar Hurtić posjetio Tuzlanski kanton

Ministar Hurtić posjetio Tuzlanski kanton

Buduća saradnja i realizacija eventualnih zajedničkih projekata državnog i kantonalnog nivoa vlasti u oblasti ljudskih prava, izbjeglica, te migracija bila je tema današnjeg radnog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadila Alića sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidom Hurtićem i njegovim savjetnikom Jasminom Handžićem.

Ministar Hurtić je premijera i ministra upoznao sa planom budućih aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te istaknuo značaj saradnje predstavnika svih nivoa vlasti u cilju postizanja kvalitetnih rezultata rada, u najboljem interesu za građane i pozitivnu promociju države Bosne i Hercegovine.

„Ohrabruje nas današnja posjeta državnog ministra Hurtića i iskazana želja i spremnost za saradnjom. Tuzlanski kanton je među prva dva kantona u FBiH po iznosu sredstava koje izdvaja, kako za podršku izbjeglim i raseljenim osobama, tako i uopšte za programe socijalne podrške. S tim u vezi nesporna je naša spremnost da sarađujemo u ovoj oblasti i da udružimo naša sredstva, a sve sa ciljem postizanja još kvalitetnijih rezultata u ovim oblastima. Današnji, uvodni sastanak, pokazatelj je i želje Državnog ministarstva i ministra da se unaprijedi proces odobravanja sredstava sa državnog nivoa Vlasti, što nas također ohrabruje. Svim tim projektima Tuzlanski kanton će sigurno dati svoj puni doprinos, a kako bismo u konačnici imali značajnije benefite po naše građane“, kazao je premijer Halilagić.

Poseban akcenat razgovora posvećen je planiranim aktivnostima Državnog ministarstva na projektima infrastrukture,  projektima za podršku manjinama u BiH, te nastavku  rješavanja stambene problematike povratnika i raseljenih lica kroz implementaciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine realizira dva programa podrške. Radi se o podršci koju pružamo Romima, za što smo planirali 2 miliona KM i podršci u oblasti infrastrukture, za što je također planiran isti iznos. Dogovorili smo da općine i gradovi učestvuju u ovim projektima i da se eventualno predvide i sredstva za sufinansiranje učešća u ovim programima. Činjenica da Tuzlanski kanton nije bio korisnik značajnog dijela ovih sredstava do sada govori o dosadašnjim načina raspodjele i to želimo mijenjati. Cilj nam je da raspored ovih sredstava napravimo što transparentnije, te da sredstva dobiju oni kojima su ta sredstva i najpotrebnija.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO