Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKrije li priča o budžetu TK-a smjenu premijera Irfana Halilagića?

Krije li priča o budžetu TK-a smjenu premijera Irfana Halilagića?

Budžet kao poligon za lične i stranačke interese, polog vrijedan 76 miliona maraka. Za sada nepostojećih. Po svemu sudeći, ovo bi mogla biti situacija u Tuzlanskom kantonu. Tamo je, naime, Skupština sa dnevnog reda povukla Nacrt budžeta, a Vlada zadužila Ministarstvo finansija da pripremi prijedlog odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca iduće godine. Ništa ne bi bilo čudno da razlog svemu nisu dodatni zahtjevi koji su stigli iz Kluba zastupnika SDA, a koji su dio većine. Ubrzo je postavljeno pitanje – je li riječ o opravdanim izmjenama ili unutarstranačkim potkusurivanjima?

U samo nekoliko dana, nakon što su Nacrt i Zakon o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona stavljeni na dnevni red sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, zakazane za petak, ekspresno su skinuti sa tog istog dnevnog reda. U to vrijeme, Vlada, zasjedajući vanredno, zadužuje Ministarstvo finansija da dostavi Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine. U isto vrijeme, Klub zastupnika SDA iskazuje svoje potrebe u vrijednosti od oko 76 miliona maraka bez ikakvih obrazloženja.

Nabavka helikoptera i opreme za policiju i civilnu zaštitu – 24 miliona maraka

Robne rezerve – 42,5, miliona maraka

Uspostava jedinica civilne zaštite – 5 miliona maraka

Uređenje skloništa, podrška lovačkim društvima i streljačkim klubovima – 3 miliona maraka

U potpisu prijedloga mjera za Budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Šekib Umihanić, uz konsultaciju sa članovima. Za komentar i obrazloženje, Umihanić nije bio dostupan. Saznajemo da nije u Bosni i Hercegovini. Ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, kojima pripadaju određeni resori kojima bi bila usmjerena sredstva, također nisu bili dostupni za komentar. Ali jeste premijer Tuzlanskog kantona kojem je dostavljen Prijedlog mjera.

„Iste smo nominalno proslijedili ministarstvima da ih razmotre, analiziraju, a ukoliko se to pokaže definitivno kao politički stav, dat ćemo ocjenu da li jemoguće i šta je od toga moguće“, kazao je Irfan Halilagić (SDA).

Radi usaglašavanja mjera već pripremljeni Nacrt budžeta nije upućen u daljnju proceduru i usvajanje. Kroz redovnu proceduru, budžetski korisnici su već dostavili potrebe koje su također vrijedne 70 miliona maraka, što nije moguće realizovati u postojećim prihodovnim okvirima, pitanje je kako će biti osigurano dodatnih 70 miliona maraka.

„Mislim da ćemo, ipak, morati sjesti i razgovarati i opredijeliti se o onome šta su prioriteti i šta je realno za realizaciju“, kazao je dodao je Halilagić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Dževad Hadžić smatra da su zahtjevi i prijedlozi Kluba SDA dokaz da Vlada, zapravo, i ne vlada: „Nisu ni pisani da bi se prihvatili, nego su pisani da bi se osporilo kandidovanje Nacrta budžeta na Skupštini Tuzlanskog kantona i da bi se proizvela neka kriza unutar SDA, što mislim da ima veze sa unutarstranačkim izborima“.

Odluku o privremenom finansiranju u SDP-u ne smatraju dobrim potezom. Smatraju da će se u prva tri mjeseca utrošiti znatno manje od onog što bi se utrošilo da budžet bude usvojen.

„To podrazumijeva da socijalna izdvajanja i neka druga koja su sad dostigla neki veći nivo će biti smanjena zbog odluke o privremenom finansiranju“, ističe Hadžić.

Kako saznaje Federalna televizija od svojih izvora, pozadina u najmanju ruku nerealnih zahtjeva su unutarstranačka previranja u SDA i potencijalni pokušaj smjene Irfana Halilagića, čija Vlada je u proteklom periodu ispunila sve planirane zahtjeve i mjere, koji bi, ukoliko ne udovolji zahtjevima stranačkih kolega, mogao postati bivši.

(federalna.ba)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO