Petak, 3 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKozji sir proizveden u Tupkoviću osvojio gurmane širom svijeta

Kozji sir proizveden u Tupkoviću osvojio gurmane širom svijeta

Federalni agromediteranski zavod Mostar i ove godine je organizovao stručno ocjenjivanje tradicionalnih kozjih i ovčjih sireva.
Postupak ocjenjivanja je uključivao laboratorijsku analizu kemijskih i mikrobioloških parametara, te senzornu ocjenu sira od strane stručne komisije.

Alisa i Ramiz Kamberović, iz živiničkog naselja Tupković, su mladi bračni par koji ima farmu koza i bavi se proizvodnjom sireva i ostalih proizvoda od kozjeg mlijeka. Svoje sireve su po prvi put poslali na ocjenjivanje, a rezultat koji je stigao pozitivno je iznenadio ove mlade i vrijedne ljude. Oni su osvojili dvije srebrne plakete na petoj ocjenjivačkoj izložbi kozjih i ovčijih sireva, održanoj u Mostaru.
Ovim priznanjem su još jednom potvrdili kvalitet svojih proizvoda.

Oni su uzeli učešće u dvije kategorije za ocjenjivanje: Polutvrdi masni kozji sir i polutvrdi punomasni kozji sir dimljeni.

“Ono što nas posebno čini sretnim jeste svakodnevni pozitivni rezultati na našoj farmi. Ovom prilikom smo uzeli učešće na ocjenivačkoj izložbi kozjih sireva. Gdje smo izvanredne rezultate osvojili od gurmana širom svijeta. Tom prilikom su ostali zadivljeni našim proizvodima iz našeg proizvodnog pogona i samim tim smo osvojili SREBRENE PLAKETE, za prvo mjesto kvalitete.”, kazao je Ramiz.

O Alisi i Ramizu, njihovom predanom radu, upornosti i želji da ostanu na selu, pisali smo nekoliko puta.

Oni su prije pet godina nabavili nekoliko koza i posvetili se uzgoju i proizvodnji proizvoda od kozjeg mlijeka.

Razlog osnivanja Eko farme koza “Kamberović” je nedostatak proizvoda od kozjeg mlijeka na našem tržištu, te su iskoristili blagodati prirode koja ih okružuje, kao i potražnju za ovakvim proizvodima, te pokrenuli porodični biznis, koji je prerastao u jedno veliko gazdinstvo, sa značajnim brojem grla.

Ramiz je više posvećen ispaši koza, kao i brizi da se obezbijedi sve što je potrebno za zimski period. Uložili su značajna sredstva u nabavku nove mehanizacije, koja će im olakšati rad i koja je bila neophodna za poljoprivredne poslove, jer je potrebno pripremiti hranu za koze tokom zime.

Alisa pravi razne i zdrave proizvode, po tradicionalnoj recepturi, a naši domaćini garantuju kvalitet i ukus, što se dokazalo priznanjima koja su stigla na farmu. Pored raznih vrsta sireva u ponudi je i voćni jogurt napravljen od kozjeg mlijeka, te drugi mliječni proizvodi.

Proizvode od kozjeg mlijeka isporučuju na području TK, svako ko želi probati nešto iz njihove kućne radinosti rado će dostaviti do kupaca. Njihovi proizvodi su toliko traženi i stigli su do najudaljenijih gradova u našoj zemlji, ali i šire. 

Kontaktirati ih možete putem facebook stranice dostupne na linku:

(NTV)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO